Az Európai Unió végrehajtó testülete több mint 500 millió eurót (550 millió dollár) kíván félretenni a lőszertermelés növelésére Ukrajna megsegítésére és az EU-tagországok saját készleteinek feltöltésére.

Az EU támogatást nyújtana a fegyvergyártóknak a lőszer- és rakétagyártást növelő beruházásokhoz.

„Ami a védelmet illeti, iparunknak most át kell állnia a hadigazdasági módra” – mondta Thierry Breton, az EU belső piacáért felelős biztosa.

A terv megvalósítását az EU kormányainak és az Európai Parlamentnek jóvá kell hagynia.

Ez már a harmadik része annak az EU tervnek, amely szerint 12 hónapon belül 1 millió lövedéket kell szállítani Ukrajnának.

Az első szakaszban 1 milliárd eurót különítenek el az Európai Békeprogramon (EPF) keresztül a lőszerkészletek feltöltésére azon uniós országokban, amelyek készek lőszert átadni Ukrajnának.

Április végén Josep Borrell bejelentette , hogy már 600 millió eurós költségtérítési kérelmet nyújtottak be az Ukrajnának lőszert szállító uniós tagállamok.

A második lépés a 155 milliméteres lőszerek összehangolt igényének kialakítása az Európai Védelmi Ügynökségen (European Defence Agency) keresztül, a készletek feltöltése az EU-országokban, valamint Ukrajna hosszú távú ellátásának biztosítása. Erre további egymilliárd eurót javasolnak elkülöníteni.

Április végéig azonban az EU-tagállamok még mindig nem egyeztek meg arról, hogy melyik konstrukciót hajtsák végre a lőszerek vásárlására.

Németország a tervezett egymillió lövedék negyedét akarja leszállítani az ukrán fegyveres erők számára. Ez azonban nem elég, más gyártókra is szükség van, de Franciaország ragaszkodik ahhoz, hogy csak európai cégektől vásároljanak. Ezzel szemben Lengyelország ellenzi az ilyen korlátozásokat, és ragaszkodik a lőszerszállítók szabad megválasztásához, akár Európán kívüli országból is.

Emlékeztetni kell arra, hogy az EU külügyminiszterei március végén állapodtak meg egy 1 millió lőszer Ukrajnának történő szállításának tervéről. Az EU-ban 11 országban 15 olyan vállalkozást azonosítottak, amely képes 155 mm-es kaliberű tüzérségi lövedékek gyártására.

A terv harmadik szakasza az európai védelmi ipar kapacitásának növelése, hogy kielégítse saját lőszerigényét.

A tervezett 500 millió eurót arra kell fordítani, hogy a lőszergyártó cégek kapacitásukat növeljék.

Hangsúlyozzák, hogy lehetővé tenné az uniós regionális fejlesztési készpénz, az úgynevezett kohéziós alapok és a koronavírus-járvány helyreállítási forrásainak felhasználását is ilyen projektekre.

Forrás:

https://www.reuters.com/world/europe/eu-plans-boost-ammunition-production-aid-ukraine-2023-05-02/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük