A következő generációs szimulációs megoldás elnyerte az Európai Bizottság 30 millió eurós támogatását

Az alábbiakban ismertetésre kerülő információk a Rheinmetall 2023. 10. 19.-én kiadott sajtóközeleményére épülnek. Magyar szempontból különösen azért figyelemre méltó, mert az ismertetésre kerülő projektben a HM Ei Zrt. is részt vesz.

Az EU nemzetei számára az elosztott szimuláció és kiképzés fontos előfeltétele annak, hogy csapataikat minél alaposabban felkészítsék és minősítsék a mai összetett katonai műveletekre, egyre kifinomultabb rendszerekkel és felszerelésekkel.

Az Európai Unió 30 millió eurós támogatásra választotta ki a Rheinmetall által koordinált és vezetett FEDERATES konzorciumot. A megnevezés a „Képzési és Döntéstámogatási Európai Szimulációs eszközök” (Federated Ecosystem of European Simulation Assets) rövidítése.

Az Európai Bizottság kiválasztotta a konzorciumot egy prototípus szolgáltatás-orientált innovatív megoldás megvalósítására az elosztott szintetikus képzéshez és döntéstámogatáshoz.

Az „elosztott szintetikus szimulációs környezet” különféle szimulációs erőforrások sokaságára támaszkodik, amelyek bár térben elkülönülnek, de egy közös hálózati infrastruktúrában kapcsolódnak össze. Itt az a cél, hogy lehetővé váljon az EU-tagállamok erőforrásainak közös hasznosítása egy hálózatos digitális ökoszisztémában, amely összevethető a NATO Modeling and Simulation as a Service (MSaaS) architektúrájával.

A konzorcium a tagországok meglévő erőforrásait, például szimulátorokat és képzési rendszereket, valamint fejlett technológiákat, például mesterséges intelligenciát, felhőtechnológiákat és virtuális valóságot kíván integrálni és közösen használni szimulált környezetben földi, tengeri, légi, űrbeli és kibertéri műveletekhez.

A FEDERATES támogatja a szimulációs erőforrások közös beszerzését és összekapcsolását, valamint a megfelelő szolgáltatások új piacának kialakítását. Ez jobb rendelkezésre állást és rövidebb építési időt eredményez, ami alacsonyabb költségekben, a képzéshez való jobb hozzáférésben és a jövőbeli megoldások gyorsabb kidolgozásában ér véget.

A 14 EU-tagállam és Norvégia 32 vállalatát tömörítő FEDERATES a szilárd, átfogó európai együttműködést jelenti. Magába foglalja a kis- és középvállalkozásokat, valamint a nagyvállalatokat, a kutatóintézeteket és az egyetemeket. A FEDERATES a szimulációs és képzési rendszerek, valamint a katonai felhasználókkal való integráció és együttműködés terén szerzett, egymást kiegészítő szaktudásukra és tapasztalataikra támaszkodik.

Koordinátorként a német Rheinmetall Electronics támogatja a FEDERATES projektet a Thales (Franciaország), a Leonardo (Olaszország), az Indra Sistemas (Spanyolország) és a HM EI Zrt. (Magyarország) csapatából. Elősegíti az Európai Bizottság és az összes részt vevő fél közötti technikai és szerződéses kötelezettségek betartását.

Érdekességként megjegyezzük, hogy a csoportkoordinátor Rheinmetall a közelmúltban szegedi telephelyére magyar nyílt forrású sajtóban Defense and Space Manufacturing szakterületere szimulációs fejlesztési mérnök állás(ok) betöltésére írt ki felvételt. Ez azt bizonyítja, hogy a szimuláció, mint tevékenység illetve eszköz egyre szélesebb területen jelentkezik.

Forrás: Rheinmetall sajtőközlemény 2023. 10. 19.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük