Az Európai Bizottság 500 millió EUR összeget különített el a lőszergyártás növelésére az európai védelmi iparnak nyújtott támogatás részeként.

Minderről a EU Bizottság honlapja (lásd a lent hivatkozott forrást) adott hírt március 15-én pénteken.

A fenti támogatás révén lehetővé válik, hogy az európai védelmi ipar 2025. végére évi 2 millió lövedékre növelje a lőszergyártást.

Az Európai Bizottság emellett elindított egy programot az európai védelmi ipar képességeinek erősítésére a közös beszerzések (EDIRPA) és az Európai Védelmi Alap (EFA) keretében megvalósuló negyedik éves munkaprogram kivitelezésére. Ezek a programok összesen csaknem 2 milliárd euró értékű költségvetést biztosítanak lőszer- és fegyvergyártásra.

A fentiekben említett 500 millió EUR támogatás az alábbi területek beruházási projektjeire terjed ki: a robbanóanyag-, a lőpor-, a lövedék- és rakétagyártás növelése, valamint a lőszerek tesztelése, tanúsítása és javítása.

Az ASAP részeként 32 projektet választottak ki, hogy ösztönözzék a lőszer- és rakétagyártás növelését az Európai Unióban. Nemcsak az EU, hanem Norvégia is szán pénzt ezekre a projektekre. A teljes összeg 513 millió euró.

Ez a finanszírozás a társfinanszírozás révén további ipari beruházásokat tesz lehetővé, így a teljes beruházás az ellátási láncben mintegy 1,4 milliárd EUR.

Az Európai Bizottság közleménye szerint az ASAP a lőporra és a robbanóanyagokra összpontosít, amelyek szűk keresztmetszetet jelentenek a lőszergyártásban, és a program mintegy háromnegyedét ezekre fordítja.

A program az éves gyártási kapacitás több mint 10 000 tonna lőporral és több mint 4 300 tonna robbanóanyaggal történő növelését célzó projekteket támogatja.

E program részeként az Európai Unió 248 millió eurót fektet be a lőporgyártás fejlesztésébe és további 124 millió eurót a robbanóanyag-gyártásba.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a végrehajtott intézkedéseknek köszönhetően az európai védelmi ipar a 155 mm-es lőszerek vonatkozásában 2024. januárjában elérte az évi 1 millió darab gyártási kapacitást.

Megjegyzés: a jelen poszt célja az üggyel kapcsolatosan a figyelem felkeltése. Ezen túlmenő részletes információk, az egyes progarmokkal kapcsolatos határidők és egyéb részletek az EU Bizottság lent ismertetett weboldalán érhető el.

Címkép: illusztráció – tüzérségi lőszerek gyártásközi tárolása

Forrás: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/IP_24_1495

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük