Hanno Pevkur, Észtország védelmi minisztere jelentős lépést kezdeményezett az ország védelmi képességének megerősítésében azzal, hogy aláírta egy új védelmiipari park nemzeti kijelölt területi tervére és stratégiai környezeti hatásvizsgálatára vonatkozó tervet.

 A kezdeményezés célja egy erős védelmi ipar létrehozása Észtországon belül, különös tekintettel a lőszergyártásra.

Pevkur miniszter hangsúlyozta ennek a fejleménynek a sürgősségét Európa jelenlegi biztonsági kihívásaival és az Ukrajnában zajló háborúval összefüggésben. „Az európai lőszergyártási kapacitás továbbra is alacsonyabb a szükségesnél. Célunk, hogy olyan előfeltételeket teremtsünk az észtországi lőszergyártáshoz, hogy védelmi erőink és szövetségeseink is támaszkodhassanak az észtországi lőszerre” – szögezte le.

Az ipari park számára megfelelő helyszín keresése folyamatban van. Indrek Sirp, a védelmi ipar fejlesztési szaktanácsadója felfedte, hogy az előzetes elemzés négy lehetséges területet azonosított három településen: Lääne-Nigula, Lüganuse és Pärnu településeken,

A projekt jelentős bővítése során a védelmi minisztérium egy robbanóanyag-gyártó létesítmény létrehozásának megvalósíthatóságát is vizsgálja Észtországban. „A robbanóanyag-gyártás, a vegyipar egyik ága több erőforrást, például vizet és energiát igényel, mint a lőszergyártás. Európa súlyos robbanóanyag-gyártási kapacitáshiánnyal néz szembe. Ha megvalósítható, beépítünk egy robbanóanyag üzemet is az országos területrendezési tervbe” – magyarázta Sirp.

A tervezett ipari parkot kis, közepes és nagy kaliberű lőszerek gyártására tervezték. Az állam a szükséges infrastruktúra fejlesztését tervezi, amely alapján az érdeklődő cégek létrehozhatják termelő létesítményeiket.

A területrendezési terv véglegesítése és a stratégiai környezeti hatásvizsgálat elvégzése várhatóan mintegy másfél évig tart. Ezt követően indulhat el a park létesítményeinek építése azzal a céllal, hogy két és fél éven belül meginduljon a termelés. A fenti menetrend alapján a termelés várhatóan 2028-tól indulna.

„Szorosan együttműködünk a helyi hatóságokkal és az érdekelt felekkel, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb helyszínt ehhez a döntő fontosságú nemzeti projekthez” – tette hozzá Sirp, hangsúlyozva ennek a törekvésnek az együttműködési jellegét. Ez a projekt jelentős lépést jelent Észtország azon elkötelezettségében, hogy fokozza védelmi gyártási képességeit, és hozzájáruljon a szélesebb európai védelmi környezethez.

Az Észt Védelmi Erők 6500 fős személyi állománnyal rendelkezik, valamint van egy tartalékos kapacitása is, a Védelmi Liga, amely mintegy 12 600 főből áll. A háború esetére tervezett személyi állomány létszáma 30 000 fő. Háború esetén a mozgósítható teljes állomány (aki alkalmas lehet harci szolgálatra) létszáma mintegy 283 278 fő az ország lakosságából. Észtországban egyébként kötelező sorkatonai szolgálat van érvényben.

Észtországban a védelmi ipart az Észt Védelmi és Űripari Szövetség (https://defence.ee/) képviseli. A Szövetségen belül 2012-ben létrehozták az Észt Védelmi és Biztonsági Ipari Innovációs Klasztert, amelynek jelenleg 20 tagja van.

A klaszter és tagjai olyan nemzetközi projektekben és programokban vesznek részt, amelyek célja az észt vállalatok exportképességének és értékesítésének növelése a védelmi és biztonsági piacokon. A klaszterek célja, hogy 2029-ig megtízszerezzék az észt védelmi és biztonsági ipar exportvolumenét.

Az észt védelmi ipari vállalatok részvételével hét projekt kapott 6 millió eurót az Európai Védelmi Iparfejlesztési Programtól (EDIDP) új technológiai megoldások kidolgozására. Az észt állam csaknem 500 000 eurós finanszírozást biztosít a projektekhez.

Címkép: Észt katona nagykaliberű tüzérségi lőszerrel Fotó: Észt Védelmi Minisztérium

Forrás:

https://defence-industry.eu/estonia-plans-to-establish-industry-park-for-ammunition-production/

https://www.thedefensepost.com/2024/01/11/estonia-ammunition-production-complex/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük