Észak-Korea augusztus óta több mint egymillió tüzérségi lövedéket küldött Oroszországba, amelyet Ukrajna ellen használnak fel. Az eddig szállított lőszerek mintegy kéthavi használatra elegendőek.

A kormányzó Népi Hatalom Pártjának egyik tagja, Yoo Sang-Bam szerint, aki a parlamenti titkosszolgálati bizottság tagja szerint, augusztus óta mintegy 10 fegyverszállítmányt küldtek Észak-Koreából Oroszországba.

A szállításon túl Észak-Korea tanácsadókat is küldött Oroszországba a lőszerhasználattal kapcsolatos témával kapcsolatban.

A hírszerzés szerint az észak-koreai hadianyaggyárak teljes kapacitással működnek, hogy ki tudják elégíteni Oroszország szükségleteit.

” Észak-Korea teljes kapacitással üzemelteti hadianyaggyárait, hogy kielégítse az Oroszországba irányuló katonai készletek iránti keresletet, és még a lakosságot és a polgári gyárakat is mozgósítja, hogy lőszerdobozokat készítsenek export szállításra ” – mondta Yoo egy titkosszolgálati jelentésre hivatkozva.

A helyzet az, hogy Phenjanban van a világ egyik legnagyobb tüzérségi lövedékeket és rakétákat előállító gyára, amelyek kompatibilisek azon szovjet típusú lőszerekkel, amelyeket az Orosz Föderáció az Ukrajna elleni háborúban használ.

Ezek a tüzérségi lövedékek 152 mm-es és 122 mm-es kalibereket is fednek, ami Oroszország katonai képességeinek jelentős megerősödését jelzi.

Phenjan és Moszkva együttműködése felerősödött, miután mindkét ország globális elszigeteltségbe került. Kim Dzsong Un és Putyin szeptemberben Oroszországban tartott csúcstalálkozót.

Októberben a Fehér Ház közölte, hogy a Kim-rezsim 1000 konténer katonai felszerelést és lőszert biztosított Oroszország számára.

Putyin a maga részéről megígérte , hogy segít Kimnek egy kémműholdat pályára állítani. A dél-koreai kémügynökség szerint Észak-Korea technikai segítséget kapott Oroszországtól, amely segíthet elérni azt a célját, hogy tárgyakat küldjön az űrbe két sikertelen műholdkilövés után. Az Egyesült Államok szerint Észak-Korea a ballisztikus rakéták fejlesztésére is alkalmaz technológiát.

Emlékeztetni kell arra, hogy augusztus elején a KNDK felső vezetése megkezdte a fegyver- és lőszergyártó gyárak ellenőrzését. Ekkor vált ismertté, hogy Oroszország a KNDK számára vadászrepülőgépeket biztosít.

Címkép: Kim Dzsong Un meglátogat egy rakétagyártó hadicéget 2023 augusztusban Fotó:

Forrás:

https://mil.in.ua/uk/news/vpk-kndr-skontsentruvavsya-na-zabezpechenni-rosiyi-boyeprypasamy/

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-11-01/north-korea-sent-1-million-rounds-to-russia-spy-agency-says#xj4y7vzkg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük