Az ukrán  Miniszteri Kabinet 25%-ra emelte az UAV-gyártók megengedett profithányadát. Egyre több ukrán cég kapcsolódik a dróngyártásba

Forrás:

https://www.kmu.gov.ua/en/news/fast-track-dlia-bpla-ta-komplektuiuchykh-uriad-pryiniav-postanovu-iaka-dozvolyt-shvydshe-vvozyty-viiskovi-tovary-v-ukrainu

https://techukraine.org/2022/12/12/militarnyi-ukraines-military-to-receive-d-80-discovery-and-e-300-enterprise-uavs/

Az ukrán Miniszteri Kabinet határozatot fogadott el, amely szerint fel kell gyorsítani az ukrán UAV-k (pilóta nélküli repülőgépek) gyártását, továbbá meg kell teremteni a feltételeket az ukrán hadiipari komplexum fejlesztéséhez.

A határozat megalkotását Mykhailo Fedorov digitális átalakítási miniszter jelentette be .

Ma a kormány elindította a drónok tömeggyártását Ukrajnában. Valóban történelmi határozatot fogadtak el a győzelem érdekében, amely jelentősen felgyorsítja a hazai drónok létrehozását és szállítását a frontra, és ami a legfontosabb, megteremti a feltételeket az ukrán katonai erők gyors fejlődéséhez” – írta Fedorov közösségi oldalain .

Fedorov szerint az új határozatnak alapjaiban kell megváltoztatnia az államnak a katonai termékek gyártóihoz való hozzáállását. Az UAV-ok fejlesztésének ösztönzése Ukrajnában, valamint a jelenleginél több vállalat bevonása a hazai gyártásba az állam 25%-ra emelte a vállalkozások teljes nyereségének megengedett részesedését.

Korábban a külföldi komponensek megengedett nyeresége 1%, a saját áruk és szolgáltatások esetében pedig 30% volt. Az ilyen szabályozás visszafogta az ukrán gyártók fejlődését, külföldre költözésre vagy dokumentumok manipulálására (értsd: hamisításra) ösztönözte őket.

Fedorov szerint az új döntést az összes ukrán UAV gyártóval közösen dolgozták ki a Koordinációs Központban. Ennek lehetővé kell tennie az UAV-gyártók számára, hogy aktívabban fejlesszék saját kapacitásaikat, fektessék be a nyereséget és versenyezzenek a külföldi cégekkel. Korábban, február 15-én a Minisztertanács támogatta azt a határozatot, amely a lehető legnagyobb mértékben egyszerűsíti és felgyorsítja a katonai és kettős célú áruk behozatalát. Ez megkönnyíti a technológiához való hozzáférést a front számára.

A dokumentumot Ukrajna Gazdasági Minisztériuma és a Digitális Ügyek Minisztériuma közösen dolgozta ki, majd a vonatkozó változtatásokat a kormány 2023. február 14-i ülésén hagyták jóvá.

A fenti határozattól függetlenül Ukrajnában már voltak korábban olyan cégek,amelyek drónok fejlesztésével foglalkoztak. Ennek példájaként említjük az AeroDrone céget, amely a közelmúltban szerződést kapott az ukrán védelmi minisztériumtól drónok szállítására. Az AeroDrone-tól rendelt drónok számát nem hozták nyilvánosságra.

Ezeknek az AeroDrone drónoknak a gyártását 2018-ban az ukrán Jurij Pederii indította el. A társaság korábban nem számolt be katonai fejlesztésekről.

Jelenleg a D-80 Discovery és az E-300 Enterprise drónok képezik a cég fő termékeit.

Az AeroDrone repülőgépei már átestek a tanúsításon, ezért megkezdődhetett a sorozatgyártásuk.

Az első drón példányok üzemeltetését az ukrán fegyveres erők kijelölt egységei megkezdték.

A D-80 Discovery drón rakománya max. 80 kg is lehet. Katonai alkalmazásként feltehetően felderítő küldetések végrehajtására módosították.

Az E-300 Enterprise-t eredetileg futárrepülőgépnek fejlesztették ki max. 300 kg súlyú küldemények 150 km-es sebességgel történő kézbesítésére. Katonai alkalmazásként valószínűleg rakomány szállítására szolgál majd katonai pozíciókra.

Az AeroDrone tárgyalásokat folytat egy külföldi céggel a lengyelországi gyártósorok beindításáról. Módosításától függően a drón ára 250 000 és 450 000 dollár között lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük