Oroszországban a Gerany (iráni nevén Shaded-136) drónokat egy teljesen új üzemben szerelik össze

Hírforrások nemrég arról számoltak be, hogy 2023.ban Oroszországban elindítottak egy új üzemet, amelyben iráni alkatrészekből drónokat szerelnek össze.

Meg kell említenünk, hogy korábban már két alkalommal is foglalkoztunk ennek a dróngyárnak létrehozásával. A történek alaposabb megismerése érdekében érdemes betekinteni az alábbi két korábbi cikkbe:

1. Irán dróngyárat épít Oroszországban 2023. február 11.

https://vedelmiiparblog.hu/blog/iran-drongyarat-epit-oroszorszagban/

  2. Iráni drónok gyártása Oroszországban 2023. augusztus 29.

  https://vedelmiiparblog.hu/blog/irani-dronok-gyartasa-oroszorszagban/

  Az oroszok most először mutatták be az új üzemüket, amelyben Gerany (Shaded-136) kamikaze drónokat gyártanak. A fotók és a videó felvételek kis munkacsoportokat mutatnak be a drón összeszerelési folyamatában.

  A Gerany drónok egy csopoportja feketére van festve, míg mások világosszürke színűek maradnak. A drónok egy másik csoportja speciális sugárzáselnyelő anyaggal van bevonva.

  A felvételek a drón összeszerelésének csak egy szakaszát mutatják be. A műhelyben gyártott Geran drónok még nincsenek felszerelve robbanófejekkel és egyéb, a repüléshez szükséges alkatrészekkel.

  Egyelőre továbbra is nyilvánvaló Oroszország iráni részektől való függésének kérdése. 2025-re a termelést teljesen zárt ciklusra kell átállítani orosz alkatrészek felhasználásával.

  A drónok gyártására irányuló Lodka (magyarul Csónak – ez a  drón titkos neve) projekt, amely Oroszországnak 108,5 milliárd rubelbe került, egy üzem felépítését és 6000 drón gyártását foglalja magában 2,5 éven belül.

  Az iráni drónok összeszerelése Oroszországban a mechanikai alkatrészek, törzsek, egyes elektronikai elemek stb. gyártásáért felelős vállalatok egész hálózatát érinti. Érdemes megjegyezni, hogy az orosz katonai és politikai vezetésnek jelentős érdeke az iráni drónok gyártása.

  Az alábbiakban megtekinthetünk egy rövid (17″) YouTube videót a Gerany gyártásáról:

  A videón az iráni Shahed-136 orosz gyártmányú változatai azonosíthatók, amelyek szárnyaikon a cirill betűs Gerany nevet viselik. Ezek a drónok függőleges stabilizátorokkal rendelkeznek, amelyek a szárnyvégek fölé és alá nyúlnak, és összességében nagyobbak, mint az egyébként hasonló Shahed-131 (amelyben a stabilizátorok nem nyúlnak a szárnyvégek alá). 

  A Gerany (Shahed-136) drónokat széles körben használják Ukrajna orosz inváziója során. 2022 októbere óta folyamatosan alkalmazzák ezeket a fegyvereket az oroszok.

  Mindkét iráni gyártósorról származó típust használta Oroszország az ukrajnai háborúban, de úgy tűnik, hogy Moszkva gyártási erőfeszítései egyelőre a nagyobb Shahed-136-osra összpontosulnak, amelynek hatótávolsága több mint 1000 mérföld.

  Címkép: Gerany félgyártmányok gyártásközi tároláson

  Forrás:

  https://www.twz.com/news-features/our-first-look-inside-russias-shahed-136-attack-drone-factory

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük