A Rheinmetall tovább bővíti Európai páncélozott járműgyártási kapacitását. A cégcsoport páncélozott harcjárműveket gyártó, fejlesztő és tesztelő üzemének megnyitását követően Zalaegerszegen most legördült a futószalagról az első hazai gyártású Lynx gyalogsági harcjármű Magyarországon. Jelenleg üzembe helyezés alatt áll.

2024 közepén a zalaegerszegi átfogó funkció-, teljesítmény- és minőségellenőrzést követően a magyar honvédséghez kerül az első magyar építésű Lynx.

„A Rheinmetall folyamatosan bővíti gyártási kapacitását Európában, hogy kielégítse ügyfeleink növekvő keresletét, és támogassa az európai biztonságot” – jelentette ki Armin Papperger, a Rheinmetall igazgatótanácsának elnöke. „Az idén augusztusban megnyílt új magyarországi üzemünk a világ legfejlettebb páncélozott járműgyártó és tesztelő létesítménye” – jegyzi meg Papperger, majd kiemeli, hogy tovább erősíti a csoport globális gyártási hálózatát.

„Büszkék vagyunk zalaegerszegi csapatunkra és németországi kollégáinkra, akik rekordidő alatt érték el ezt a mérföldkövet” – mondja Paul Walf, a Rheinmetall Magyarország ügyvezető igazgatója.

A magyar Honvédelmi Minisztérium 2020 szeptemberében több mint 2 milliárd euró értékű szerződést kötött a Rheinmetall-lal Lynx gyalogsági harcjárművek, valamint kapcsolódó termékek és szolgáltatások Magyarországra történő szállítására. Magyarország az első gyártási fázisban 46 németországi Lynx gyalogsági harcjárművet vesz át. Az első jármű már 2022 októberében átkerült a Magyar Honvédséghez. 2023 végétől a fennmaradó járműveket a Rheinmetall Hungary Zrt. vegyesvállalat gyártja majd Magyarországon.

A Rheinmetall 2023 augusztusában megnyílt ultramodern zalaegerszegi létesítménye a legkorszerűbb kerekes és lánctalpas páncélozott harcjárművek fejlesztését és gyártását teszi lehetővé a magyar honvédség számára. Ezek közé tartozik a Lynx KF41 család, valamint a Panther KF51 nehéz harckocsi Evo változata.

A szerződés eredetileg a Lynx KF41 hét változatát irányozta elő a Magyar Honvédség számára: a szabványos gyalogsági harcjárművet; parancsnoki jármű; felderítő jármű; előretolt tüzérségi megfigyelő jármű; aknavetős jármű; egy terepi mentőautó; és egy sofőrképző jármű. További változatként a Rheinmetall egy Lynx mobil légvédelmi járművet fejleszt Skyranger 30 toronnyal. Ennek a változatnak az elvi kidolgozására vonatkozó szerződést 2023 decemberében írták alá.

Forrás: Rheimatall sajtóközlemény 2023.12.21.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük