Címkép: a Teal 2 dróne éjszakai körölmények között repül

Az USA-beli Red Cat cég 200 nagyhatótávolságú, nagy sebességű FPV (first-person view) drón Ukrajnába szállítására kapott ajánlatot

Az FPV drónokat júniusban szállítják Ukrajnába. A szállítandó drónok a legmagasabb teljesítmény-tömeg aránnyal rendelkeznek a dróniparban, ami fokozott manőverezhetőséget kínál, különösen a drónok FPV funkcióival kombinálva. A drónok akkor is használhatók a harcban, ha nincs GPS-jel, vagy a harctéri körülményeket elektronikus hadviselési rendszerek blokkolják.

„A Red Cat rendelkezik a szükséges amerikai gyártási kapacitással, hogy gyorsan teljesítse az ilyen megrendeléseket” – mondta Jeff Thompson, a Red Cat vezérigazgatója. „Örömmel biztosítjuk termékünket az ukrán drónpilóták számára, és várjuk, hogy továbbra is együttműködhessünk velük, beleértve az új éjszakai drónunkat, a Teal 2-t. A dróntevékenység jelentős részét éjszaka végzik, a Teal 2 pedig élen jár az éjszakai drón képességek terén, pontosan az a drón, amelyet a harcosok kértek”

A Teal-2 drónt hivatalosan a múlt hónapban mutatták be. A Tennessee állambeli Nashville-ben megrendezett 2023-as AAAA Army Aviation Mission Solutions Summit (április és 28. között zajlott) résztvevői először láthatták nyilvánosan a Teal 2-t.

Dominate the Night™ (azaz Urald az Éjszakát) elv alapján fejlesztették ki és a Teledyne FLIR új Hadron 640R érzékelőjével  van felszerelve (FLIR -Forward Looking Infra Red – vagyis Előretekintő Infravörös Kamera). Ez biztosítja a végfelhasználók számára a legnagyobb felbontású hőképalkotást, és éjszakai műveletekre van optimalizálva. A rendszer emellett a legújabb intelligencia, megfigyelési és felderítési (ISR) technológiát is kínálja, amely időkritikus információkat szolgáltat, és lehetővé teszi a kezelők számára, hogy gyorsabban és „okosabban” legyenk képesek döntéseket hozni.”

A Teal 2 egy könnyű négyrotoros kopter, súlya 1,25 kg. 30 percig a levegőben tud maradni, és akár 5 km-es körzetben, akár 3 ezer méteres magasságban is végezhet feladatokat.

A gyártó a drónt katonai kivitelezésű rendszernek nevezi, amely kemény harci körülmények között is használható. A Teal 2 egyik fő előnye a biztonságos (titkosított) kommunikációs csatorna, az autonóm (tehetetlenségi) helymeghatározó rendszer, és a védelem az ellenséges EW rendszerekkel szemben.

A Red Cat technológiai együttműködő partnerei a Teal 2 projektben: 

Az Egyesült Államokban gyártott rendszert a Red Cat erre a célra épített gyárában, a utah állambeli Salt Lake Cityben gyártják.

A drón vásárlói között szerepelnek félkatonai-katonai szervezetek, az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Ügynöksége (utóbbi 54 Teal 2 készletet rendelt). Utóbbi a rendszereket éjszakai légi felderítési, megfigyelési és nyomkövetési képességek biztosítására használja és ezzel jelentően javítják a célterepről érkező információk begyűjtését a terepbeavatkozási döntéshozók számára.

Ukrajna már csaknem 1600 drónt szerzett be a védelmi erők számára 3,3 milliárd hrivnya értékben az Army of Drones projekten keresztül. Ez az információ az UAV Production: Opportunities and Challenges konferencián hangzott el.

Forrás:

https://ir.redcatholdings.com/news-events/press-releases/detail/96/red-cat-receives-order-for-200-long-range-high-speed

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük