Robbanás történt a BAE Systems Glascoed monmouthshire-i üzemében. A robbanás helyi idő szerint április 17.-én délelőtt 10 óra 49 perckor történt.

A robbanásról a lent hivatkozott források számoltak be.

A BAE Systems az Egyesült Királyság legnagyobb védelmi cége. A cég képviselője elmondta, hogy a rendkívüli esemény után a biztonsági protokollokat „azonnal életbe léptették”, és teljes körű vizsgálatot indítottak.

A BAE Systems és a város katasztrófavédelmi szolgálatának képviselői arról számoltak be, hogy a robbanásnak személyi áldozata nincs. A robbanás okának kiderítésére közös vizsgálatot indítottak a dél-walesi tűzoltó- és mentőszolgálattal. A cég tájékoztatása szerint a helyzet jelenleg ellenőrzés alatt áll.

Az üzem tevékenységét a tüzérségi lövedékeket robbanóanyaggal való megtöltése képezi. A robbanás a létesítmény távoli részén történt, ahol a tüzérségi lövedékeket robbanóanyaggal töltik meg.

A BAE Systems Glascoed üzeme több mint 500 embert foglalkoztat.

A BAE Systems arról számolt be, hogy nyolcszorosára növeli a tüzérségi lőszer gyártását, és saját készletet épít fel 155 mm-es lövedékekből. A készlet felépítése kiemelten fontos a védelmi minisztérium számára, mivel az Egyesült Királyság nehéz helyzetbe került a nagy mennyiségű lőszer Ukrajnába szállítása miatt.

Az Usk melletti 1000 hektáros területen fegyvergyártó üzem működik 1940 óta, amikor a második világháború alatt hadianyag-gyártásba kezdett. Jelenleg az üzemet a BAE Systems működteti.

Az üzem a BAE washingtoni tyne-i és weari üzeméből érkező üres lőszertesteket (héjakat) vesz át és megtölti azokat robbanóanyaggal, tüzérségi lövedékeket és tölteteket készítve. A BAE azt állítja, hogy a fegyveres erők általános hadianyagának 80%-át biztosítja kiképzéshez és műveletekhez.

A cég jelenlegi megrendelés állományát mintegy 130 millió fontra becsülik, ami lehetővé teszi a gyártósor angliai és walesi bővítését. A védelmi minisztérium 2022-ben írta alá az első lőszergyártási szerződést 280 millió font értékben. A szerződések összértékét jelenleg 410 millió fontra becsülik.

Címkép: a BAE Systems Glascoed monmouthshire-i üzemének képe madártávlatból

Forrás:

https://www.walesonline.co.uk/news/wales-news/explosion-major-bae-systems-arms-29012349

https://www.bbc.com/news/uk-wales-68836649

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük