A Challenger 3 (CR3) egy új fő harckocsi (Main Battle Tank – MBT), amelyet a Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) fejlesztett ki. Az RBSL a brit székhelyű BAE Systems és a németországi Rheinmetall vegyesvállalata.

Az új Challenger 3 harckocsi a Challenger 2 továbbfejlesztése lesz, amely utóbbi 1998 óta áll szolgálatban a brit hadseregben.

A Challenger 3 modernizálni fogja az Egyesült Királyság szárazföldi haderejét. A harckocsiba beépítendő új technológia hatalmas hadviselési képességeket biztosít.

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma 2021 májusában 800 millió GBP (1,11 milliárd dollár) értékű szerződést kötött az RBSL-lel 148 Challenger 2 harckocsi Challenger 3 harckocsivá való átalakítására. Az üzembe állítás kezdete 2027-ben (amit 2025-re módosítottak) várható, míg a teljes üzemképesség biztosítása 2030-ra.

Nem titok, hogy a brit hadsereg komolyan szándékozik megreformálni páncélos egységeit. Igaz, elsősorban a számbeli csökkentésük miatt – három harckocsi ezred helyett két ezred lesz, és a hadseregben a Challenger 2 harckocsik száma 227-ről 148 egységre csökken. A számbeli veszteséget azonban minőséggel tervezik kompenzálni: mind a 148 járművet a Challenger 3 szabványra fejlesztik.

A briteket aligha vádolhatják túlzott pazarlásokkal, de nagyon nagy költségvetést terveztek Challenger 2-jük modernizálására – járművenként valamivel több mint 5 millió dollárt. A megközelítés egyértelmű: a harckocsik nulláról való gyártását már régen korlátozták, és ha újraindulna, az óriási pénzügyi befektetéseket igényelne. Mindezért hasznos lenne a meglévő harckocsiflotta megtartáse, amelyet fejlesztenek, és ezt a munkát a Rheinmetall BAE Systems Land-re bízták.

Az új és továbbfejlesztett fő harckocsi a Brit Hadsereg egyetlen 24 órás, minden időjárási körülmények között bevethető harckocsija lesz.

A Challenger 3 kialakítása és jellemzői

A Challenger 3 általános járműarchitektúrát és új digitális személyzeti állomásokat tartalmaz. A jármű össztömege 66 tonna, ami 1 tonnával több, mint elődje. A harckocsit négyfős legénység működteti, amelyből egy a parancsnok, egy a  lövész, egy a töltő, és egy a harckocsi vezető.

A teljesen digitalizált harckocsi lehetővé teszi az interoperabilitást más harcjárművekkel a kombinált fegyveres zászlóaljakban, miközben lehetővé teszi a több tartományra kiterjedő integrációt a tartományok közötti adatmegosztáshoz.

A több tartományra kiterjedő hadviselésre tervezett harckocsi megőrzi képességét a tengerparti környezetben való működésre is, hogy támogassa a Királyi Tengerészgyalogság jövőbeli akcióit.

Megfigyelő és célzó rendszerek

A  fő harckocsit továbbfejlesztett, nagy hatótávolságú parancsnoki és lövész irányzékokkal látják el, automatikus célkövetéssel, nagy kiterjedésű keresési és észlelési (WASAD) képességgel, valamint nappali és hőmérsékleti üzemmódokkal a nappali és éjszakai műveletekhez.

A harckocsi elektronikus és elektromos architektúrája előkészíti és támogatja a jövőbeli fejlesztéseket, hogy jelentős növekedési potenciált biztosítson az elkövetkező évtizedekben.

Az RBSL 90 millió GBP értékű alvállalkozói szerződést kötött a franciaországi székhelyű Thales Group repülési és védelmi szolgáltatóval panoráma- és fix irányszögű fegyvercélzókra a Challenger 3 harckocsi parancsnoka és lövésze számára.

A Thales Group egy jelfeldolgozó rendszert is szállít, amely a legkorszerűbb videókövetést és WASAD-képességeket biztosítja a harckocsi számára.

Fegyverzet

A Challenger 3-at a Rheinmetall legújabb generációs L55A1 120 mm-es simacsövű ágyújával szerelik fel. A magasnyomású ágyú képes kilőni kinetikus energiájú lövedékeket, valamint új generációs programozható többcélú lőszert, beleértve a nagy sebességű lőszereket, például a nagy robbanási hatásfokú lövedékeket. A legújabb fegyver- és tűzvezérlési technológia tovább optimalizálja a harckocsi tűzerejét.

A 120 mm-es simacsövű Rheinmetall a Challenger 3 kulcsfontosságú fejlesztése, mivel növeli a pontosságot, a behatolóerőt és a halálokozó képességet. Mindez egyúttal a harckocsit a NATO-tagállamok által alkalmazott többi harckocsi élére helyezi.

A Challenger 3 önvédelme

A harckocsi új toronyszerkezete és páncélzata kiváló védelmet nyújt a legénység számára. A Challenger 3 lézeres figyelmeztető rendszerrel, aktív védelmi rendszerrel és réteges védelemmel is fel lesz szerelve, amely lehetővé teszi a bejövő fenyegetések azonosítását és semlegesítését.

A Rheinmetall BAE Systems Land és a brit Védelmi Tudományos és Technológiai Laboratórium (DSTL) közös erőfeszítésével fejlesztették ki egy új, moduláris páncélvédelmet, amely jelentős mértékben növeli a harcjármű túlélőképességét.

A modernizálásra az RBSL új telfordi páncélozott üzemében kerül sor, amely a Boxer páncélozott szállítójárművek, a Challenger 3 harckocsik és egyéb páncélozott járművek gyártására specializálódott.

A Challenger 3 harckocsi a Challenger 2 harckocsi testét fogja használni, amely mélyreható modernizációs folyamaton megy keresztül, magába foglalja a hegesztési varratok folyamatosságának és minőségének ultrahangos vizsgálatát is.

Fentieken túl a régi kompozit páncélt is leszerelik, helyére pedig egy új, EPSON néven ismert kompozit csomagot telepítenek.

A harckocsit teljes elektromágneses tesztelésnek vetik alá, hogy biztosítsák a túlélést a legigényesebb, érzékelőkkel telített csatatereken.

A torony alrendszereit a Pearson Engineering, az Egyesült Királyságban működő védelmi gyártási szolgáltató gyártja. A munkálatokat az RBSL és a Pearson által aláírt 25 millió GBP értékű beszállítói szerződés részeként végzik.

Motor és mobilitás

A Challenger 3-at továbbfejlesztett és erősebb motorral, valamint továbbfejlesztett motorhűtő rendszerrel szerelik fel. Harmadik generációs hidro-gáz felfüggesztési rendszerrel fog rendelkezni, amely növeli a tüzelési pontosságot menet közben. Az új harckocsi 60 km/h maximális sebességre lesz képes.

Egyéb érintett vállalkozók és beszállítók

A G&H, az egyesült királyságbeli székhelyű ipari gépeket gyártó vállalat beépített képperiszkópot szállít a Challenger 3-hoz a 2022. októberében megkötött 4,1 millió GBP (4,8 millió USD) szerződés keretében.

A MilDef elektronikai szolgáltató 2023 márciusában 2,5 millió GBP értékű alvállalkozói szerződést kapott az RBSL-től, hogy általános járműarchitektúrával kompatibilis processzorokat és Ethernet switcheket biztosítson.

2023 februárjában az Olsen Actuators, az Egyesült Királyságban székhellyel rendelkező működtető- és mozgásszabályozási cég szerződést kötött a harckocsiba integrálható, testreszabott működtetőelem-szerelvények biztosítására.

A Rafael Advanced Defense Systems-t választották ki, hogy 2021 júniusában szállítsa harcban bevált Trophy aktív védelmi rendszerét a Challenger 3 MBT-vel való integrációhoz.

A Rheinmetall Electronics UK a Challenger 3 vezetői megfigyelő-kitekintő rendszerének szállítója.

Címkép: Challenger 3 fő harckocsi Fotó: https://military-blog.com/challenger-3-main-battle-tank/

Forrás:

https://rbsl.com/news-and-events/news/contract-signed-for-next-generation-armour-on-cr3

https://www.army-technology.com/projects/challenger-3-main-battle-tank-mbt-uk/?cf-view&cf-closed

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük