Írta: Dr. KOVÁCS Géza Péter         

Forrás: Magyar Közlöny, honvédelmi miniszter tájékoztatója

A magyar kormány 2022. július 29.-én határozatot hozott a katona egyéni felszerelésének beszerzéséhez szükséges források biztosításáról (1375/2022. (VII. 29.) Korm. határozat).

A határozatban a kormány egyetért azzal, hogy elengedhetetlen a honvédelmi programok támogatása, ezen belül kiemelten kell kezelni a katonák egyéni felszerelését, ezért arra többletforrást kell biztosítani a központi költségvetés Honvédelmi Alap fejezetének terhére.

Fentiek érdekében a pénzügyminiszternek 2022. szeptember 1-ig 34,5 milliárd forint többletforrást, 2023-ban pedig további 30,3 milliárd forint forrás biztosítása, azaz összesen 64,8 milliárd forint biztosítása történik. 

A vonatkozó beszerzéseket a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság a központosított beszerzési eljárásra vonatkozó kormányrendelet alkalmazása nélkül folytathatja le.

A fenti kormányrendelet létrejöttéről balti légtérvédelmi misszió átadásáról hazatérő Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Kecskeméten, július 30-án tett bejelentést. A miniszter kiemelte: a katonai egyéni felszerelés fejlesztési program a honvédelmi és haderőfejlesztési program egyik alapköve, mivel magas színvonalú egyéni felszereléssel jól ellátott, jól kiképzett hivatásos és tartalékos katonákra van szükség. A tárcavezető leszögezte, hogy a magyar kormány által létrehozott honvédelmi alap lehetővé teszi, hogy a korábban elindított haderőfejlesztési program a háborús infláció és a globális gazdasági nehézségek ellenére az eddiginél erőteljesebben folytatódjon. A technológiai és infrastrukturális fejlesztések mellett kiemelten fontos a mindezeket működtető katonák egyéni felszerelésének megújítása.

Az új felszerelés megjelenésében és minőségében is megfelel a XXI. század követelményeinek és viselőjének erőt, bátorságot és büszkeséget nyújt – részletezte a tárcavezető.

A miniszter tájékoztatása szerint az egyéni felszerelés fejlesztési program a rendszerszemléletű megvalósítás érdekében az alábbiak fejlesztését jelenti:

  • egyéni ruházat
  • egyéni harcászati felszerelés
  • modern fegyverzet és fegyveroptikai eszközök
  • egyéni híradó és informatikai eszközök.

Az egyéni felszerelésre vonatkozó fejlesztések különösen fontos a magyar hadiipar (védelmi ipar) szempontjából. Mindig, de még a magyar hadiipar mélypontja idején is (a 90-es évek közepén) a gondolkodás középpontjában volt, hogy a katona közvetlen használatában levő eszközöket (ruházat, kézifegyverek, egyéni védőeszközök stb.) a nemzeti hadiipar állítsa elő (részben vagy egészében). A jelenlegi beszerzés magába foglalja azt a lehetőséget, hogy a magyar hadiipar részt vállaljon a fenti árucsoportok előállításában. A 2016. után lezajlott és jelenleg is folyamatban levő fejlesztések reménykeltőek abból a szempontból, hogy a fenti tervezett beszerzések hozzájáruljanak a magyar hadiipar fejlődéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük