Védelmi kutató központ létrehozásáról kötött megállapodást a német Dynamite Nobel Defense (DND) GmbH és a Védelmi Innovációs Kutató Intézet (VIKI) május 7-én kedden Kaposváron.

A megállapodást Deme László haderőfejlesztésért és innovációért felelős helyettes államtitkár, a VIKI vezérigazgatóhelyettese és Joachim Hutt, cég vezérigazgatója írta alá.

Az aláírás alkalmából tartott sajtótájékoztatón Avishey Reger, a vállalat elnöke hangsúlyozta, az innovációs központtal a magyar haderőt támogatják. A kaposvári a cég első ilyen külföldi létesítménye lesz.

Deme László többek között elmondta, a társaság a magyar honvédségnek biztosít páncélelhárító kézi fegyvereket (erről a későbbiekben részletesebben írunk).

Kaposváron a tervek szerint drónokat fejlesztenek majd, amelyek 3D-s térképekkel aknamezők azonosítására, felderítésére is képesek lesznek. A fejlesztés jelentősen hozzájárul a magyar védelmi képesség erősítéséhez – tette hozzá.

Arról nincs hírünk, hogy a fejleszteni tervezett drón milyen műszaki paraméterekkel rendelkezik. Egyelőre nem ismert az sem, hogy merevszárnyú vagy forgószárnyú repülőtechnikáról van szó. Azt sem tudjuk, hogy az aknák azonosítása milyen technikával történik (pl. hőkamera).

Sajnálatosan egyelőre nincs ismeretünk az alkalmazni kívánt magyar munkaerő létszámáról, az alkalmazáshoz szükséges szakmai ismeretekről. Egyelőre nem áll rendelkezésre információ a létrehozandó társaság alaptőkéjéről, a tulajdonosi arányok megosztásáról.

Avishey Reger, a vállalat elnökének szavait kommentálva „az innovációs központtal a magyar haderőt támogatják” nem úgy értelmezzük, hogy az előállított termékeket ne kívánnák exportálni.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester egyebek közt arról beszélt, hogy a városban tervezett tudományos ipari park első csarnokát a védelmi iparnak szentelik a Somogy vármegyei székhelyen.

Szükségesnek tartjuk megemlíteni, hogy a Dynamite Nobel Defense (DND) GmbH már visszatérő partnere a magyar védelmi iparnak, amiről blogunkban korábban már tudósítottunk (lásd: Páncéltörő rakéták Magyarországról https://vedelmiiparblog.hu/blog/panceltoro-raketak-magyarorszagrol/)

2022. december 11-én hadiipari gyártással és termékfejlesztéssel foglalkozó hazai vegyesvállalat alapításáról írt alá szerződést Michael Humbek a Dynamit Nobel Defense (DND) német-izraeli tulajdonban levő hadiipari vállalat akkori ügyvezető igazgatója és Palkovics László az N7 Holding Nemzeti Védelmi Innovációs Zrt. vezérigazgatója.

A megállapodás aláírásakor jelen volt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és a DND felügyelőbizottságának elnöke Avishay Reger is.

A megállapodás vállról indítható rakétafegyverek és alkatrészeik gyártását, továbbá reaktív páncélzati (ERA) elemek és alkatrészeik gyártását valósítaná meg Magyarországon. Az alkatrészgyártás beindítását és elsajátítását követően magyar fejlesztésű vállról indítható fegyver gyártását végeznék.

A gyártás a tervek szerint főképpen az Arzenál kiskunfélegyházi fegyverüzemében volt tervezve, de más hazai üzemek is szóba jönnek (a jelenlegi kaposvári fejlesztő vállalkozás vélhetően e filozófia része).

Címkép: a kaposvári védelmi kutató központ létrehozásának aláírási ceremóniája

Forrás: https://hirado.hu/

https://www.sonline.hu/helyi-kozelet/2024/05/nemet-hadiipari-oriasceg-a-dnd-koltozik-kaposvarra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük