Újabb lépés a magyar védelmi ipar létrehozása érdekében, új magyar szereplő a jövő páncéltörő fegyverének gyártásában

A magyar védelmi ipar fejlesztésének újabb jelentős lépéseként június 27-én, Vecsésen, a CTPark-ban megtörtént a Dynamit Nobel Defence Hungary Zrt. új üzemének alapkő letétele. Az új cég a DND GmbH és az N7 Holding Zrt. vegyesvállalata.

A cég létrehozásáról blogunkban „Páncéltörő rakéták Magyarországról” címmel 2022. december 11.-én már írtunk (lásd:  https://vedelmiiparblog.hu/blog/panceltoro-raketak-magyarorszagrol/ ). Az akkori tervek szerint a gyártás főképpen az Arzenál kiskunfélegyházi fegyverüzemében volt tervezve, de más hazai üzemek is szóba jöhettek. A mostani vecsési beruházás az akkori, korábbi tervektől eltér, de bizonyára helyes döntés az, hogy ezt a fegyvert önállóan, egy kimondottan erre a célra létrehozott üzemben gyártsák. Másrészről bizonyára a külföldi befektetőenek is kedvezőbb, hogy egy olyan cégben lehet társ, ami nem csak magyar tulajdonban van. A kiskunfélegyházi fegyvergyár tudomásunk szerint csak magyar tulajdonban van.

A cég főbb adatai:
A cég megnevezése: Dynamit Nobel Defence Hungary Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Bejegyzés kelte: 2023. december 22.

A céghelye: 1134 Budapest, Váci út 23-27.

Főtevékenység: 2540’08 Fegyver-, lőszergyártás

Alaptőke: 100 000 EUR

A részvények száma és névértéke: 10 000 darab 10 EUR névértékű „A” sorozatú törzsrészvény. A részvény átruházását az alapszabály korlátozza.

Az alapítók adatai:

  1. Dynamit Nobel Defence GmbH. A szavazati jog mértéke meghaladja az 50%-ot.
  2. N7 Holding Zrt. A magyar szavazati jog nagyságáról nem találtunk részletes adatokat az e-cégjegyzékben.

A Dynamit Nobel Defence GmbH egy nemzetközileg jól ismert cég.

A magyarországi alapkő letétel egy újabb lépést jelent a magyar védelmi ipar létrehozása érdekében. Mint Dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára elmondta, ez hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon létrejöjjön egy páncéltörő fegyver gyártására irányuló képesség. Ez nem csak gyártási kapacitás létrehozását jelenti, hanem azt is, hogy a hazai kutatás, fejlesztés is erősödjön.

Az államtitkár elmondta, hogy „A hazai védelmi ipari gyártási képességek kialakításának, újjáépítésének, és az ehhez szükséges beruházások megvalósításának folyamatában Németország egyik fontos és kiemelt partnerünk. Különösen a Dynamit Nobel Defence (DND) vállalat, amellyel együttműködésben tervezzük kialakítani a vállról indítható kézi páncéltörő fegyver gyártásának hazai képességét.”

Az új létesítménnyel és a projekttel kapcsolatban az államtitkár még az alábbiakat említette: „gyártó és kiszolgáló létesítmények építése fog megkezdődni Vecsésen, több ezer négyzetméternyi alapterületen. Ezt követően, a projekt második és harmadik szakaszában a magyar kutatás-fejlesztés és az innovációs képesség kialakítására, valamint a komplex fegyverrendszerek gyártási feltételeinek megteremtésére kerül sor.”

Michael Humbek a német technológiai vállalat vezérigazgatója az alábbiakat említette: „ezek a vetőcsövek a fegyvereink szívét képezik, és biztosítják a katonák számára a biztonságos és pontos tűzerőt. A jövő gyalogos katonái egyik legerősebb páncéltörő eszközének, az RGW-110-nek a vetőcsövét kizárólag itt, Magyarországon fogjuk gyártani.”

Arról nincs információnk, hogy miért csupán az RGW-110 kizárólagos gyártása fog Magyarországon történni.

Az RGW fegyvercsalád család (Recoilless Grenade Weapon – visszarúgás nélküli gránátlövő fegyver) 3 fegyverből áll (RGW 60, RGW 90, RGW 110).

A hazai alapító, az N7 Holding Zrt. nevében Tóth László, az N7 Holding Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese az alábbiakat mondta: „A mai napon a hazai védelmi ipar fejlesztése egy új mérföldkőhöz érkezett. Az N7 Holding Zrt. részéről büszke partnerei vagyunk a világhíres és iparágvezető DND vállalatnak ebben a projektben. A létrejövő vegyesvállalat nemcsak a gyártandó termék miatt fontos, hanem mert általa olyan gyártóképességet hozunk létre Magyarországon, amelyre hosszú évtizedek óta nem volt példa. Mindezt pedig nem elszigetelten próbáljuk tenni, hanem a hazai védelmi ipari ökoszisztémának részeként. A vegyesvállalat ugyanis szorosan együtt akar működni a hazai beszállítókkal, ezáltal is hozzájárulva a gazdaság fejlesztéséhez”.

Gondi Ferenc, a CTP Management Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „a CTPark Vecsés több nemzetközi cégnek az otthona már jelenleg is, és büszkék vagyunk arra, hogy a DND bővíti ezt a kört. A park az elmúlt hét évben rendkívüli módon vett részt az ipari technológiai szektor bővülésében és minden kihívást – úgymint a vetőcsőgyártás feltételeinek megteremtését is – egy lehetőségnek tekintünk a fejlődésre és növekedésre.”

Az eseményen elhangzott: az üzemet várhatóan 2025 első negyedévének végén adják majd át, majd a beüzemelést és a próbagyártást követően 2025 negyedik negyedévben indul meg a vetőcsövek sorozatgyártása.

A fejlesztéssel-kutatással kapcsolatban korábbi posztunkban már jeleztük, hogy 2024. május 8.-án egy megállapodás jött létre a DND és a VIKI között. Minderről a  Dynamite Nobel Defense és VIKI – védelmi kutató központ Kaposváron címen olvashatunk bővebben (lásd: https://vedelmiiparblog.hu/blog/dynamite-nobel-defense-es-viki-vedelmi-kutato-kozpont-kaposvaron/ )

Megjegyezzük, hogy a Dynamit Nobel Defence (DND) páncéltörőgránát-vető gyártását tervezi nem csak Magyarországon, hanem már országokban is, például  Ukrajnában. Ezzel a témával 2024. február 25.-én már foglalkoztunk DND páncéltörőgránát-vető gyártása Ukrajnában című posztunkban (lásd:  https://vedelmiiparblog.hu/blog/dynamit-nobel-defence-panceltoro-granatveto-gyartasa-ukrajnaban/). A DND a német katonai támogatás keretében már eddig is több ezer páncélököl szállítására kapott megbízást Ukrajnába, így a rendelési nyilvántartás jelentően megnövekedett.

Címkép: a Dynamit Nobel Defence Hungary Zrt. új üzemének alapkő letétele

Forrás:

https://honvedelem.hu/hirek/magyar-szerep-a-jovo-panceltoro-eszkozenek-gyartasaban.html

https://www.e-cegjegyzek.hu/?cegadatlap/0110142352/TaroltCegkivonat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük