Tradicionális dróthálóval védik meg a harceszközöket a kamikaze drónoktól

Forrás: https://twitter.com/OSINTua/status/1617152860940107776

A hivatkozott forrás szerint, a mellékelt kép alapján az orosz Lancet kamikaze drónnak nem sikerült megsemmisíteni az ukrán fegyveres erők által használt lengyel gyártmányú Krab önjáró tarackot, amelyet hagyományos drótháló védett.

A drón beleütközött a fémhálóba, amelyet az önjáró tarack fölött helyeztek el, a képen látható módon, nem túlzottan hightech alátámasztást alkalmazva.

A fotón az látszik, hogy a Lancet kamikaze drón robbanófeje elműködött ugyan, de mivel a működés pillanatában a robbanófej távol volt a tarack felületétől, így az sérülésmentes maradt.

A harceszközök védelmét az öngyilkos drónoktól egyre gyakrabban oldják meg a fenti módon, nevezetesen úgy, hogy a harceszközök felett fém védőhálót feszítenek ki. Az alábbi képen az látható, hogy a személyzet védőhálót feszít ki az M777 tarack fölé.

A dróthálót telepítő állomány szerint, a kifeszített háló annál hatékonyabb védelmet nyújt, minél nagyobb zárófelületet képeznek a harceszköz felett, és a védőhálót minél jobban kifeszítik, illetve rögzítik.

Ez a védőhálós megoldás különösen tipikus azokban az esetekben, ha a harceszközt álló helyzetben alkalmazzák. Abban az esetben, ha a harceszköz használat közben mozgásban van (pl. tankok esetében), akkor olyan védőkeretet helyeznek el annak tetejére, amely annak felületére szilárdan van rögzítve, és a harceszköz magával hordozza azt.

A rögtönzött drónellenes dróthálónak és ketrecnek egyelőre nincs szabványosítása. Ez azonban azt jelenti, hogy az ilyen „páncélzatot” a harci cselekmények során tesztelni lehet és kell annak érdekében, hogy a vonatkozó adatok feldolgozásra és értékelésre kerüljenek. Mindezek alapján lehetőség nyílik a mostani improvizált megoldások helyett professzionális ipari jellegű megoldások kidolgozására, alkalmazására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük