Zelensky bejelentette a Védelmiipari Szövetség megalakítását és a Védelmi Alap létrehozását

2023. szeptember 30-án Ukrajna nemzetközi védelmiipari fórumnak (konferenciának) adott otthont. Az esemény az ukrán kormány azon törekvését fejezi ki, hogy felpörgesse az országon belül a fegyvergyártást az orosz invázió visszaszorítása és a külföldi fegyverszállításoktól való függés csökkentése érdekében.

A fórum célja az volt, hogy megszólítsa a védelmi ipar legjelentősebb, az ukrán piacon tevékenykedő vállalatait, amelyek tevékenysége lehetőséget kínál a kétoldalú együttműködés fejlesztésére.

Az esemény új fejleményt jelentett Ukrajna támogatásában. A korábbi rendezvények fókuszában főképpen a fegyverek szállítása, a sérült felszerelések javítása állt.

Három ukrán minisztérium, köztük a Stratégiai Ipari Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium és a Külügyminisztérium közösen szervezte a fórumot. Az eseményen külföldi honvédelmi miniszterek és több ország képviselői is részt vettek

Volodimir Zelenszkij elnök nyitotta meg az Első Nemzetközi Védelmiipari Fórumot (DFNC1). Elmondta, hogy több mint 30 ország mintegy 250 védelmi vállalata gyűlt össze Kijevben. 

Az elnök bejelentette, hogy Ukrajna speciális gazdasági rendszert alakít ki a védelmi ipara számára.

Emellett Zelenszkij elmondta, hogy Ukrajnában egy speciális Védelmi Alapot hoznak létre. Ez az alap forrásokat biztosít, különösen a katonai termelés fejlesztésére, a megfelelő együttműködés támogatásra, valamint a védelemhez és az ukrán katonák ellátásához szükséges új katonai létesítmények és programok létrehozására.

„Az alap forrásai kiegészítik az állam védelmi, védelmi termelési és magánberuházások kiadásait. Az alapot az állami tulajdonban lévő védelmi eszközök osztalékaiból, valamint az elkobzott orosz vagyontárgyak értékesítéséből származó nyereségből pótolják” – mondta az elnök.

A fórum megnyitója az alábbi YouTube videon látható:

A fórumon Volodimir Zelenszkijt követően Denis Shmyhal miniszterelnök, Rusztem Umierov védelmi miniszter, Dmitro Kuleba külügyminiszter, Olekszandr Kamysin stratégiai ipari miniszter és Andrii Yermak elnöki hivatal vezetője tartott beszédet. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és a partnerországok képviselői külön videóüzenetet készítettek. Beszédet mondott Eric Schmidt, a Schmidt Futures alapítója is. A fórum tiszteletbeli előadói Martin Sklenár szlovák védelmi miniszter és Wendy Gilmore, a NATO védelmi főtitkár-helyettese voltak.

Jens Stoltenberg video üzenetben hangsúlyozta, hogy „Ukrajnának képességekre, magas minőségre, nagy mennyiségre és gyorsan van szüksége”, hozzátéve, hogy „nincs védelem ipar nélkül”.

A NATO a védelmi termelési cselekvési tervén dolgozik a kereslet összesítése és az interoperabilitás növelése érdekében. A NATO Támogatási és Beszerzési Ügynökség számos jelentős kezdeményezést felügyel, beleértve a 2,4 milliárd eurós kulcsfontosságú lőszerre vonatkozó keretszerződéseket, továbbá a 155 milliméteres tüzérség, páncéltörő irányított rakéták és a főbb képességek fedezésére vonatkozó 1 milliárd eurós megrendeléseket.

A főtitkár méltatta az ukrán védelmi ipar találékonyságát, mondván: „a drónoktól az aknamentesítésig Ukrajna villámgyorsan újított”. 

A fórum részeként ukrán cégek 20 dokumentumot írtak alá külföldi partnerekkel. Ezek dróngyártásról, páncélozott járművek és lőszerek javításáról, gyártásáról szóló megállapodások és memorandumok. Az együttműködési témák között szerepel a közös gyártás, technológiacsere, alkatrészellátási kooperáció.

A szervezők beszámoltak arról, hogy a fórum zárásáig 19 ország 38 cége csatlakozott a Védelmiipari Szövetséghez. A világ különböző országaiból minden fegyver- és hadifelszerelés-gyártó csatlakozhat a Szövetséghez, amennyiben elfogadják annak alap nyilatkozatát, jelezve, hogy készek Ukrajnával közösen felépíteni a szabad világ arzenálját.

Címkép: Zelenszkij elnök a megnyitóját tartja Forrás: ukrán Elnöki Hivatal sajtószolgálat

Forrás:

https://apnews.com/article/ukraine-defense-forum-weapons-production-russia-war-1f526a0704b69ef0a6300585acde0a93

https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_218893.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük