A lengyel kormány csatlakozni kíván a dél-koreai KF-21 Boramae harcirepülőgép-programhoz, ami újabb lépésnek bizonyulna a Lengyelország és Dél-Korea közötti védelmi kapcsolatok elmélyítése felé vezető úton.

A Korea Aerospace Industries (KAI) vezetésével a KF-21-et Szöul 4,5 generációs harci repülőgépként hirdeti csúcskategóriás repüléselektronikai rendszerekkel.

Az új kéthajtóműves többcélú vadászrepülőgép első teljes prototípusát a KAI 2021. április 9-én ünnepélyes keretek között mutatta be. Ennek a prototípusnak az első repülése 2022. július 19-én történt. Az első kétüléses modell első repülése – megépült a negyedik prototípus – ezt követte ezév február 20-án.

A lengyel védelmi tisztviselők az elmúlt évben jelezték, hogy érdeklődnének a még fejlesztés alatt álló vadászgép beszerzésében, és 2026-ot célozzák meg, amikor csatlakozni szeretnének a programhoz. 2026 februárjára a dél-koreai védelmi beszerzési program adminisztrációja (DAPA) be kívánja indítani a Block 1-es egységek sorozatgyártását.

Ha Lengyelország szándéknyilatkozatot (LOI) küld a vadászgép közös fejlesztésére és beszerzésére, a lépés mindkét fél számára előnyös lesz.

Varsó számára a lehetőség, hogy csatlakozzon egy vadászgép-fejlesztési projekthez – még a legutolsó szakaszban (akkor, mikor Dél-Korea a program 2. blokk változatának szakaszába lépne) – a védelmi-repülési ipari szektor számára előnyös lenne műszaki know-how-ban való együttműködésre, továbbá lehetőség a munkamegosztására. A PGZ lengyel védelmi konzorcium várhatóan a fő mozgatóerő lesz ebben a folyamatban.

Ezen túlmenően Lengyelország megkezdené egy fejlett, negyedik generációs vadászrepülőgép bevonását, amely kiegészítheti – vagy ami valószínűbb, hogy végül felváltja – a lengyel légierő 48 darabból álló F-16C/D Block 52+-ból álló flottáját, amelyet 2003-ban rendelt a Lockheed Martintól.

Dél-koreai oldalon egy megállapodás megerősítené az ország virágzó védelmi kereskedelmi és együttműködési kapcsolatát Lengyelországgal, és lehetővé tenné, hogy továbbra is fenntartsa betörési szándékát az európai piacra.

Lengyelország és Dél-Korea 2022 júliusában hatalmas fegyverkezési megállapodást kötött, amely 180 darab koreai tervezésű K2 Black Panther tankot, 212 darab K9 „Thunder” önjáró tarackot és 48 darab FA-50 Golden Eagle könnyűvadászt foglal magába. Ez az értékesítési csomag lehetővé tette, hogy a dél-koreai védelmi exportmegrendelések elérjék a 15 milliárd dollárt 2022-ben, ami több mint kétszerese az előző évi 7,2 milliárd dollárnak.

Még ennél is fontosabb Dél-Korea számára, hogy Lengyelország bevonása a programba nagyobb léptéket biztosítana vadászprogramjának, és megbízhatóbb pénzügyi partnert jelentene, mint amilyennek a KF-21 jelenlegi társfejlesztője, Indonézia eddig bizonyult.

A Dél-Korea és Indonézia között 2016. január 7-én megkötött közös fejlesztési megállapodás értelmében az indonéz fél vállalta, hogy a becsült teljes 6,2-6,8 milliárd dolláros fejlesztési költség 20 százalékát, azaz 1,24-1,36 milliárd dollárt fektet be 2028-ig. 2022-ben Jakarta ebből a teljes összegből mindössze 227 milliárd KRW-t (185 millió USD) biztosított, Indonézia pedig nem tudta teljesíteni a 2017 végén esedékes 124,5 millió dolláros kifizetést.

Hat megbeszélés után az Indonézia hátralékos tartozásairól, Szöul és Jakarta végremeg tudott egyezni a fejlesztési költségekkel kapcsolatban. A résztvevők megállapodtak abban, hogy Indonézia jelenlegi 20 százalékos költségmegosztási hozzájárulását érvényben tartják (miközben a végső céldátumot 2026-ra hozzák előre), azzal a megkötéssel, hogy a teljes összeg 30 százalékát természetbeni hozzájárulás formájában biztosítják.

Ellentétben Indonéziával, Lengyelország növeli a védelmi kiadásait, ami nem mutatja a lassulás jeleit. Az ukrajnai orosz invázió megindítása óta a lengyel kormány megemelte a védelmi költségvetést, hogy felgyorsítsa fegyveres erői modernizációját, és most arra törekszik, hogy költségvetését 2023-ban a GDP 4 százalékára emelje, ami azután eléri a GDP 5 százalékát.

Ha Lengyelország és Dél-Korea megállapodásra jutna a KF-21 programról, akkor kérdések merülnének fel azzal kapcsolatban, hogy Lengyelország hány KF-21-es vadászgépet kívánna beszerezni, milyen ipari részvételt kapna, és ez hogyan érintené Indonézia saját műszaki megosztását. és licence alapján történő gyártási ambícióját (körülbelül 50 darab KF-21, ami elegendő három, egyenként 16-22 repülőgépből álló Indonéz Nemzeti Védelmi Légierő vadászrepülőszázad felszereléséhez).

Forrás:

https://dsm.forecastinternational.com/wordpress/2023/05/10/add-the-kf-21-boramae-to-polands-south-korea-shopping-wish-list/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük