A Rheinmetall Denel Munition (RDM) magyar lőszer- és robbanóanyag gyár építésére írt alá szerződést

Forrás: : https://www.defenceweb.co.za/ 2023.01.09.

A Rheinmetall Denel Munition a német Rheinmetall Waffe Munition (51%) és a dél-afrikai Denel közös vállalata. A Denel állami tulajdonú vállalat, amelynek egyedüli részvényese a dél-afrikai kormány. A Rheinmetall Denel Munition tüzérségi, aknavető- és gyalogsági rendszerek tervezésére, fejlesztésére és gyártására, valamint gyár- (értsd: üzem) fejlesztésre szakosodott.

A Rheinmetall Denel Munition (RDM) bejelentette, hogy szerződést kötött Magyarországgal egy lőszer- és robbanóanyag-gyár szállítására.

Az RDM január 4-én nyilvánosságra hozta, hogy a magyar állam várpalotai telephelyén új robbanóanyag-gyárat épít RDX (Research Department eXplosive) gyártására, amelyhez az RDM biztosítja a szükséges üzemi technológiát.

A 2022. december 15-én aláírt három számjegyű millió eurós szerződés értelmében a Rheinmetall és az N7 Holding, az állami tulajdonú magyar vállalat közös vállalata új üzemet épít és üzemel be.

„Most, hogy a tervezési szakasz befejeződött, a projekt 2023-ban indul, így 2027-re megkezdődik a gyártás. Az új üzemben előállított robbanóanyagok többek között tüzérségi, harckocsi- és aknavető lőszerekhez használhatók. A szerződés kiterjed az üzem-tervezés, technológiai és folyamat know-how szállítására, valamint a kapcsolódó dokumentációra, képzésre, valamint minden olyan tevékenységre, amely a teljes körű termelés megvalósításához szükséges” – áll az RDM közleményében.

A projekt Magyarország stratégiai beruházása a Rheinmetall-lal együttműködve, válaszul a robbanóanyag-hiányra, amely az Európában és a NATO-ban tapasztalható. ami az erős lőszerkereslet miatt alakult ki – ismertette a cég. „Ugyanakkor elősegíti Európa függetlenségét a tengerentúli importtól ebben az ágazatban.”

Ukrajna tavaly februári orosz inváziója a lőszer iránti kereslet hatalmas növekedéséhez vezetett, mivel az országok lőszert szállítanak Ukrajna támogatására. Oroszország Észak-Koreához fordult lőszerért, Ukrajna pedig még Pakisztántól is kapott lőszert. Ukrajna saját tüzérségi lőszer gyártásához is folyamodott.

A Rheinmetall AG, miután elkészül és átveszi a magyar állam, az üzem által gyártott robbanóanyagok elsődleges megrendelője lesz.

Az RDM az elmúlt három évtizedben három tucat országban létesített lőszergyártó üzemeket. Néhány viszonylag friss ügyfél közé tartozik Szaúd-Arábia, amely 2016-ban üzembe helyezte az RDM és egy szaúd-arábiai hadiipari vállalattal közösen épített lőszergyárat. A következő évben az RDM üzembe helyezte az egyiptomi üzemet. Ez képes különféle hadianyag-termékek gyártására, beleértve a közepes és nagy kaliberű lőszereket, egészen a repülőgép-bombákig. A gyárat négy év alatt hozták létre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük