Április 16-án került sor a dániai Skrydstrup légibázison az ország és Argentína hatóságai között a Lockheed Martin F-16AM/BM Fighting Falcon többcélú harci repülőgépek eladásáról szóló megállapodás aláírásának ünnepségére.

A fenti ünnepségen többek között részt vett mindkét ország védelmi minisztere. Sajnos az Izrael elleni iráni támadás miatt Argentína elnöke lemondta érkezését – a rendelkezésre álló sajtóinformációk szerint egy dán pilóta által vezetett kétüléses F-16BM-mel kellett volna repülnie az ünnepségen.

Korábbi információk szerint a szerződés tárgya 24 db Lockheed Martin F-16AM/BM Fighting Falcon többcélú harci repülőgép vásárlása, amelyek a dán katonai repülés felesleges felszereléseiből származnak. Ezenkívül a tranzakció egy további egységet is tartalmaz, egy szimulátort, amely földi oktatási segédeszközként szolgál majd.

Az Egyesült Államok kormánya is hozzájárult a tranzakcióhoz.

Ezenkívül Argentína függesztett fegyvereket vásárol az új gépekhez, amelyek többek között a következőket tartalmazzák: AIM-120 AMRAAM és AIM-9 Sidewidner irányított rakéták. A csomag felderítő, megfigyelő és célzódobozokat is tartalmaz. A teljes csomag értéke 320 millió USD volt.

A megállapodás aláírása azt jelenti, hogy Argentína lesz a következő ország, amely csatlakozik a Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon többcélú harci repülőgépek globális felhasználói csoportjához. Dél-Amerika esetében jelenleg Chile és Venezuela üzemeltet ilyen típusú gépeket. Nem zárható ki, hogy a következő hónapokban Kolumbia is csatlakozik a fenti csoporthoz.

A dán ajánlat annak köszönhető, hogy megkezdődött a Lockheed Martin F-35A Lightning II repülőgépek üzembe helyezésének folyamata, amelyek az F-16-ot váltják fel a dán katonai repülésben. Az első dán F-16A/B Fighting Falcon Block 1  1980-ban állt szolgálatba.

Címkép: dán F-16 Fotó: Dán Légierő Parancsnokság

Forrás: https://euro-sd.com/2023/10/news/34558/f-16-approval-for-argentina/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük