Ukrajna és Svédország kinyilvánította azon szándékát, hogy közösen gyártsanak CV90-es gyalogsági harcjárműveket Ukrajnában.

Ezt Ulf Kristersson svéd miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mondta el egy közös tájékoztatón. Az országok vezetői augusztus 19-én, szombaton találkoztak az ukrán államfő svédországi látogatása keretében.

A tájékoztató során Kristersson elmondta, hogy szándéknyilatkozatot írtak alá a CV90 ukrajnai gyártásával kapcsolatban.

„Ez Svédország és Ukrajna közös törekvésének a jele, hogy megerősítsék az együttműködést a CV90 gyártása, képzése és karbantartása érdekében” – mondta Svédország miniszterelnöke.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy részletezték az országok között a CV90 ukrajnai gyártására vonatkozó megállapodásokat – a gyártás lokalizációját, egyéb körülményeit, stb.

„Ez nagyon fontos számunkra, ez egy példa arra, hogy a biztonsági együttműködés és a termelési együttműködés teljes mértékben tükrözi értékeink egységét ” – mondta az elnök.

Ukrajna érdeklődését fejezte ki akár 1000 darab ilyen harcjármű vásárlása iránt. 

Meg kell említeni, hogy az ukrán hadsereg már rendelkezik tapasztalattal a svéd gyalogsági harcjárművekkel kapcsolatban, mivel  már használ a CV9040C változatot  a fronton.

Korábban Svédország Ukrajna támogatására irányuló hosszú távú elkötelezettségének részeként Combat Vehicle 90 (CV90) gyalogsági harcjárműveket (IFV) adományozott, szolidaritásként Ukrajnának a szuverenitásért és szabadságért folytatott harcában.

Meg kell említeni, hogy korábban Ukrajna, Csehország és Szlovákia együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a svéd CV90-es gyalogsági harcjárművek beszerzésében és üzemeltetésében való együttműködésben. A megállapodás támogatja mindhárom ország fegyveres erői követelményeinek harmonizálására irányuló törekvéseket, és együttműködési lehetőségeket talál a svéd gyalogsági harcjárművek „gyártásra, hazai gyártásra, üzemeltetésre, kiképzésre és karbantartásra való felkészítésében”.

A CV90 gyalogosszállító páncélozott harcjárműről egy rövid vieo az alábbi YouTube linken tekinthetó meg:

A svéd-ukrán tervezett gyártási együttműködés a CV90 MkIV modellre irányul.

A CV90 Mk IV egy új Scania motorral van felszerelve, amely akár 1000 lóerőt (750 kW) is kifejt, és a legújabb, továbbfejlesztett X300 nagy teherbírású sebességváltóval van felszerelve. Maximális tömegét 35 tonnáról 37 tonnára növelték, így két tonna további hasznos teher is elfér anélkül, hogy a jármű mozgékonysága csökkenne. Egy új kiterjesztett valóságot tartalmaz az iFighting nevű rendszer. Az iFighting koncepció a jármű különböző rendszereiből származó adatokat egyesíti a legkritikusabb információk kiszűrésére és rangsorolására, lehetővé téve a legénység gyorsabb döntéshozatalát és jobb harctéri teljesítményt. 

Az Mk IV generáció egyben az első nyugati páncélozott gyalogos harcjármű, amely minősített aktív védelmi rendszerrel rendelkezik. Negyedik generációs elektronikus architektúrával lesz felszerelve, amely támogatja a jövőbeli technológiai átvételét és a jármű képességeinek ilyen módon történő továbbfejlesztését.

Forrás:

https://www.government.se/press-releases/2023/08/ukrainian-president-visits-sweden/

https://www.businessinsider.com/zelenskyy-ukraine-partner-sweden-produce-more-cv90-combat-vehicle-2023-8

https://defence-industry.eu/sweden-and-ukraine-strengthen-cooperation-on-the-cv90-vehicle/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük