A BAE Systems, Svédország, Cseh Köztársaság egyetértési megállapodást írt alá az új CV90 IFV beszerzéséről

Forrás: https://www.army-technology.com/news/bae-sweden-czech-mou-cv90/

2023 első felében várhatóan megkezdődnek a a BAE Systems (Svédország) és a Cseh Köztársaság között 2022. december 22-én megkötött Egyetértési Megállapodás szerint azok a tárgyalások, amelyek alapján megkötésre kerülhet majd a CV90 szállítására vonatkozó szerződés.

A tárgyalások során a két ország várhatóan szerződést köt 210 darab CV90 IFV beszerzésére.

A szerződés lehetővé teszi majd a svéd és a cseh kormány számára, hogy együttműködjön a CV90 beszerzésében, támogatásában, valamint a csapatok és felszerelések üzemeltetőinek kapcsolódó képzésében.

Az egyetértési megállapodás feltételei szerint fejleszteni fogják a lehetőségeket a lehetséges jövőbeni együttműködések előtt a két ország között, hogy támogassák az új technológiák fejlesztését, frissítéseket és folyamatos támogatást biztosítva a CV90 számára.

A további munkák közé tartozik a hosszú távú CV90 hazai támogatására vonatkozó követelmény teljesítése, valamint a cseh ipari részvételi program iránti elkötelezettség megerősítése.

A BAE Systems Hägglunds elnöke, Tommy Gustafsson-Rask elmondta: „Nagyon elégedettek vagyunk a Cseh Köztársasággal és Svédországgal folytatott megbeszéléseink során elért előrelépésekkel.

„Alig várjuk, hogy2023-ban lezárhassuk a szerződéses tárgyalásokat, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy támogassuk a cseh fegyveres erőket védelmi és harci képességeik fejlesztésében a modern, harcban bevált CV90-nel.”

A tervezett megállapodás a legújabb CV90 IFV modell, a CV90MkIV szállítását foglalja magában a cseh hadsereg számára.

A fejlett képességekkel és digitális technológiával felszerelt CV90MkIV fokozott harctéri sebességet és kezelhetőséget, valamint továbbfejlesztett elektronikus felépítést kínál a jövőbeni igények kielégítésére.

Az ügylet lezárását követően Csehország lesz a kilencedik ország, amely megvásárolja a CV90-et.

Megjegyezzük, hogy a harcjármű beszerzését a térségben nem csak Csehország tervezi.

Szlovákia kormánya 2022. júniusában döntött, és aláírta a CV90 gyalogsági harcjármű beszerzéséről szóló döntését, amely 152 darab BAE Systems Hägglunds Combat Vehicle 90 Mark IV (CV90 MkIV) szállítására vonatkozott.

Csehországnak és Szlovákiának így összesen 362 darab CV90 kerül leszállításra, amely igen jelentős piaci szegmensnek tekinthető. Ki kell térni arra a körülményre, hogy a szállítás során különös figyelmet fordítanak a helyi védelmi ipar kapacitásainak igénybevételére illetve fejlesztésére. A feltételek részletesebb ismerete alapján e körülményre külön vissza fogunk térni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük