A Nový Jičín-i katonai javítóüzem hamarosan megkezdi az ukrán T-64-es harckocsik javítását. A Cseh Köztársaság védelmi minisztériuma ezt Twitteren jelentette be: (https://twitter.com/ObranaTweetuje/status/1666013083670593536?s=20).

A Csehországban a következő hónapokban nagyjavításra kerülő berendezések pontos mennyisége nem ismert. A javítás befejezési időpontjait biztonsági okokból nem hozzák nyilvánosságra, mivel a helyreállítás és a korszerűsítés után a tankokat azonnal a harctérre küldik.

Az ukrán hadsereg T-64-es harckocsijainak javítására és korszerűsítésére vonatkozó szerződést a VOP CZ állami vállalat és az ukrán Ukroboronprom Állami Konszern között idén februárban aláírt memorandum alapján kötötték meg.

A közzétett információk szerint a megállapodás a hosszú ideje raktáron lévő T-64-es harckocsik helyreállítására és korszerűsítésére terjed ki.

„A VOP CZ számára ez egy nagyszerű lehetőség a berendezések javítására, amelyek aztán egyenesen a frontra kerülnek” – mondta a cég vezérigazgatója, Marek Špok. Hozzátette: az elmúlt hetekben a cég munkatársai az Ukroboronprom ukrajnai gyáraiba látogattak, hogy együttműködést alakítsanak ki.

„Általánosságban elmondható, hogy a korszerűsítést az ukrán fél szakértőinek műszaki felügyelete mellett, azok közvetlen részvételével hajtják végre. A harckocsikat optikai megfigyelő és célzórendszerrel, továbbfejlesztett kommunikációval és egyéb új eszközökkel szerelik fel” – magyarázza Špok, hozzátéve, hogy mindez fokozott biztonsági intézkedések mellett zajlik majd.

„Hálásak vagyunk cseh kollégáinknak a partnerségért, és hiszünk együttműködésünk nagyszerű kilátásaiban. A VOP CZ-vel kötött megállapodások a Cseh Köztársasággal közös védelmi klaszter létrehozásáról szóló megállapodás végrehajtását jelentik, amelyet az Ukroboronprom és a Kormányközi Védelmi Együttműködési Ügynökség (AMOS) tavaly év végén kötött meg” – jegyezte meg Jurij Huszijev vezérigazgató az Ukroboronpromnál.

„Általában az együttműködés magában foglalja a haditechnikai eszközök gyártását, a különböző kaliberű lőszergyártás növelését, a légvédelmi fegyverek karbantartását és javítását szolgáló szolgáltató klaszterek fejlesztését, valamint a csúcstechnológiák, ezen belül is a közös kutatóközpontok létrehozását” – tette hozzá Huszev.

Ez a projekt az együttműködés egyik első konkrét eredménye az úgynevezett védelmi klaszter létrehozása után, amelynek új cseh-ukrán vegyesvállalatok fejlesztését kell támogatnia. A védelmi klasztert a tervek szerint az ukrán fegyveres erők szükségleteihez szükséges katonai felszerelések gyártásának növelésére használják fel.

A VOP CZ mintegy 70 éves történetét bemutató rövid videó (1:50)

Bár a cseh Honvédelmi Minisztérium közleménye konkrétan nem tartalmazta, kiderítettük, hogy a T-60 harckocsik javításában érintett cég eredeti nevén a Vojensky Opravarensky Podnik 025 Novy Jicin, sp (VOP 025) névű cég, amely egy állami vállalat. A Vojensky Opravarensky Podnik jelentése magyarul: Katonai Javító Üzem. A cég 1946 óta nagy teherbírású katonai felszerelések javítására és mérnöki gyártásra szakosodott. Később a cég a nevét VOP CZ-re változtatta.

A cég eddig összesen többszáz T-34 harckocsit, többezer T-54/55 és T-72 harckocsit javított, (összesen 4600 harckocsit javítottak és modernizáltak). 2003-tól gyártani kezdték a T-72M4CZ harckocsit, 2009-től pedig a Pandur II. 8×8 gyalogosszállító harcjárművet (utóbbiból eddig összesen 107 darabot). Általában véve a cég piacvezető gyártó a kerekes ás lánctalpas harci- és szállító járművek tekintetében.

A cégnek jelenleg 850 dolgozója van. A gyártóterület nagysága: 70 000 m2.

A cég kizárólagossági megállapodást kötött a cseh hadsereggel az összes harckocsi és harckocsi alapú felszerelés teljeskörű javítására, kiszolgálására.

Gyártási palettájának részeként a cég természeti katasztrófák és ipari balesetek vészhelyzeti használatra szánt speciális járműveket, valamint ökológiai/környezetvédelmi technológiát is gyárt.

A cég rendelkezésre álló belső erőforrásai: fejlesztési és marketing részlegek, 230 számítógépes rendszer, magas színvonalú, acéllemezeket és rozsdamentes acélt egyaránt feldolgozni képes fémmegmunkáló- és formázó műhelyek, lakatos-hegesztő műhely, dízel nagyjavító műhely, motorok és elektromos berendezések műhelye, alkatrész- és szerelvény felületkezelő műhely, valamint asztalos és kárpitos műhely.

A minőségellenőrzés a CSN EN ISO 9004 szabványnak megfelelően történik. A cég a CSN EN ISO 9001: 1994 szabvány szerint tanúsított. A cég a CSN ISO 792-2 szabvány szerinti hegesztési tanúsítvánnyal rendelkezik.

A cég külföldi partnerek vonatkozásában aktív üzletpolitikát folytat, eredményesen működik együtt külföldi cégekkel.

A VOP CZ nagy figyelmet fordít a környezetvédelemre. Folyékony- és szilárd hulladékok feldolgozására alkalmas nagy hatékonyságú szennyvíztisztító és szemétégető üzemet építettek.

A VOP CZ ipari területen található, közvetlen hozzáféréssel autópályához, vasúthálózathoz és repülőtérhez. Szükség esetén kooperáció révén más cégek termelési kapacitásait is ki tudja használni ügyfelei igényeinek kielégítésére.

Források:

https://www.armyrecognition.com/defense_news_june_2023_global_security_army_industry/czech_defense_company_to_repair_ukrainian_t-64_tanks_for_immediate_deployment.html

https://www.czdjournal.com/defence/vop-cz-military-equipment-engineering-repairs-production-and-development-170.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük