December 18-án a cseh Aero Vodochody cég bejelentette, hogy újabb megállapodást ír alá a bolgár védelmi minisztériummal az L-39ZA Albatros sugárhajtású repülőgépek javítási programjának folytatásáról és részleges korszerűsítéséről.

Mint az Aero Vodochody jelezte, az új szerződés két repülőgép nagyjavítására vonatkozik. Emellett a munkálatok részleges korszerűsítést is magukban foglalnak. 

A gépeket a tervek szerint 2024 januárjában szállítják az üzembe, ahol négy másik Albatroshoz csatlakoznak. Az első két L-39ZA-t 2023 januárjában, a következő kettőt pedig a következő hónapokban szállították át az Aero Vodochodynak. 

A négy évre szóló keretmegállapodást 2022 novemberében írta alá az Aero Vodochody és a bolgár védelmi minisztérium. 

A munkálatok után az egyes gépek teljes üzemideje lesz a nagyjavítások között, ami 7,5 év vagy 1500 levegőben töltött óra üzemidőt tesz lehetővé.

Bulgária összességében 36 darab Aero L-39ZA Albatros repülőgépet vásárolt, amelyeket 1986-90-ben szállítottak le. Ebből körülbelül tizenkettő van jelenleg üzemeltetésben, amiból a hat darab nagyjavításra illetve részleges modernizációra kerül.

Nem zárható ki, hogy a most javításra és modernizálásra kerülő gépeket a közeljövőben azon bolgár pilóták kiképzésére és repülésének biztosítására használják majd, akik később Lockheed Martin F-16C/D Fighting Falcon Block 70 típusú többcélú harci repülőgépekre váltanak.

Címkép: a 213 lajstromszámú bolgár L-39ZA repülőgép Fotó: Aero Vodochody

Forrás:

https://zbiam.pl/kolejne-bulgarskie-samoloty-l-39za-albatros-do-naprawy/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük