Címkép: Pilóta nélküli repülőgép AI-PBS-350 motorral (illusztráció a PBS motorbemutatójából)

Csehország és Ukrajna közösen fejleszti az AI-PBS-350 hajtóművet

A Cseh Köztársaság és Ukrajna védelmi ipara az orosz-ukrán háború alatt is együttműködik, és új projektek létrehozásán tevékenykedik.

A legújabb együttműködés az AI-PBS-350 hajtómű fejlesztésére irányul.

A cseh PBS (Prvni Brnenska Strojirna Velka Bites) (https://www.pbs.cz/) cég jelentette , hogy stratégiai együttműködésről szóló memorandumot (MoU) írt alá az ukrán Ivchenko-Progress (http://progress.gov.ua/) vállalattal. A memorandumot június 19-én írták alá a párizsi repülőipari kiállítás (Paris Air Show) alkalmával.

Milan Macholán, a PBS vezérigazgatója és az igazgatóság elnöke, valamint Ihor Kravchenko, az Ivchenko-Progress munkatársa írta alá a memorandumot. A megállapodás célja egy kereskedelmi, fejlesztési és gyártási együttműködési létrehozása az új AI-PBS-350 motor számára.

„A megállapodás célja, hogy megteremtse a kereskedelmi fejlesztés és együttműködés alapot egy új AI-PBS-350 turbóhajtómű gyártásában, amely a PBS és az Ivchenko-Progress közös terméke lesz” – osztották meg a PBS képviselői.

Az AI-PBS-350 motort cirkáló rakétákkal és UAV rendszerekkel való használatra tervezték, tehát alapvetően személyzet nélküli repülőeszközök hajtására fog szolgálni.

A memorandum egy kibővített együttműködési megállapodást is tartalmaz, amely új közös kereskedelmi és fejlesztési projekteket határoz meg a repülőgépiparban, a védelmi és az energiaiparban.

Ihor Kravcsenko megjegyezte, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója minden ukrán vállalatot nagymértékben érintett, de az Ivchenko-Progressz vállalkozás folytatni tudta a munkáját.

„Az együttműködés új korszakát nyitjuk meg a motorok közös gyártásában és megvalósításában” – mondta Ihor Kravchenko.

Az AI-PBS-350 publikált jellemzői:

  • Maximális tolóerő: 3400 N (765,76 lbf)
  • Súly: 51 kg
  • Külső átmérő: 298 mm
  • Hossz: 706 mm
  • Elektromos teljesítmény: 5,0 kW

A cseh PBS Velka Bites a PBS Group Holding Csoport része, repülőgép hajtóművek és segédhajtóművek gyártásával, továbbá alkatrészek precíziós öntészetével, kriogén technológiával, felületkezeléssel és alkatrész gyártással foglalkozik évtizedek óta. A szocialista tervgazdaság idején idején nagy sorozatban gyártott repülőgép hajtóműveket és segédhajtóműveket (pl. L-39 és Yak-40 repülőgépekhez). A gyártási kultúrát sikerült átmenteniük és fejleszteniük piacgazdasági körülmények között.

Az ukrán Ivchenko-Progress egy állami vállalat, és az orosz-ukrán háború ellenére továbbra is működik. A Társaság 60 éve foglalkozik különböző típusú repülőgépek és helikopterek hajtására szolgáló hajtóművek tervezésével, valamint hajtások és speciális berendezések tervezésével ipari alkalmazásokhoz. A szovjet hagyományokhoz híven a tervezést a gyártástól elkülönítve működtetik. Az iroda számos terveit a Zaporizhzhia nemzetközi repülőtéren található Motor Sichben gyártották vagy gyártják.

Forrás:

https://twitter.com/PBS_Velka_Bites/status/1671411411975647232

https://mil.in.ua/en/news/the-czech-republic-and-ukraine-will-jointly-develop-the-ai-pbs-350-engine/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük