Hollandia finanszírozza, Csehország legyártja a mobil légvédelmi rendszereket Ukrajna számára

Forrás: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cesko-vyrobi-systemy-protivzdusne-obrany-pro-ukrajinu-zaplati-je-nizozemsko/2326947

Az orosz-ukrán háborúban tömegesen jelentek meg a cirkáló üzemmódban, alacsonyan repülő drónok, amelyek időben történő felderítése nem könnyű feladat. A céljuk felé haladva, útvonalukon egy-egy pont felett viszonylag rövid idő alatt átrepülnek, a legtöbb ideig a céljuk megközelítése idején, a kamikadze akciójuk során észlelhetőek. Ez a legmegfelelőbb időpont a megsemmisítésükre. A célra a legalkalmasabbak a viszonylag nem nagy kaliberő mobil légvédelmi eszközök, amelyek elfogadható költséggel üzemeltethetőek (a lövedék ára jóval kisebb mint egy légvédelmi rakéta ára).

A fenti filozófia jegyében Csehországban mobil légvédelmi rendszereket gyártanak  Ukrajna számára. 

A projektet Hollandia finanszírozza, száz Toyota terepjáró átalakítását fizetve, amelyek két gyorstüzelő géppuskával szereltek fel. A kialakított konfigurációt főképpen alacsonyan repülő drónok ellen vetik be. Cseh cégektől vásárolják meg a szükséges lőszert is – mondta a ČTK-nak Aleš Vytečka, a Kormányközi Védelmi Együttműködési Ügynökség (AMOS) igazgatója. 

A Toyota terepjáróra szerelt Viktor 14.5 mm légvédelmi ikergéppuska

 A Toyota terepjárók egy pár 14,5 milliméteres gyorstüzelő géppuskával vannak felszerelve, amelyek segítségével légi vagy szükség esetén földi célpontokat is megsemmisíthetnek. Közepes és nagy drónok, de alacsony magasságban üzemelő repülőgépek és helikopterek ellen is bevethetik azokat. Az effektív hatótávuk legfeljebb két kilométer.

A projekt kereskedelmi lebonyolítást a cseh védelmi minisztérium menedzselte az általa létrehozott AMOS ügynökségen keresztül. 

Maga a projekt ugyanazon elveken alapul, és ugyanazt a modellt követi, mint a korábban publikált projekt, vagyis 90 darab T-72 harckocsi Ukrajna számára történő feljavítása, modernizálása. Azt a projektet az Egyesült Államok és Hollandia közösen finanszírozta, a munkákat pedig a mostani projekthez hasonlóan a cseh védelmi minisztérium menedzselte. A tankokkal kapcsolatos műszaki tevékenységet a cseh Ex Calibur cég végezte.

Vytečka szerint Hollandia meg van győződve arról, hogy agilis védelmi iparának és működő kormányzati támogatásának köszönhetően Csehország megfelelő partner Ukrajna megsegítésére. Egyúttal kiemelte az együttműködés magas színvonalát.

A beszerzett légvédelmi rendszerek projektje az ukrán energiainfrastruktúra elleni orosz támadásokra és az ellenük irányuló ukrán védekezési erőfeszítésekre reagál. Vytečka megjegyezte, hogy az Ukrajnát támogató nyugati országok rendkívül kifinomult légvédelmi rendszereket állítanak elő, de az ezekben a rendszerekben használt rakéták azonban nagyon drágák, különösen akkor, ha például az olcsó iráni gyártmányú Shaded drónok ellen vetik be őket.

Mindezért az Ukrajnával és a cseh fegyveriparral folytatott konzultációt követően a Cseh Köztársaság felajánlotta Hollandiának, hogy vegyen részt a nehézgéppuskákkal felszerelt terepjárók projektjében. Ezek hatékonyan meg tudják semmisíteni a drónokat, és erre általánosan beszerezhető és olcsó lőszert használnak.

A fegyvert éjszakai irányzékkal is ellátták. Vytečka szerint az ukránok ezt nagyon nagyra értékelik, Oroszország ugyanis megkezdte a drónok éjszakai bevetését, amelyeket nappal meglehetősen könnyen le lehet lőni.

Vytečka szerint a cseh kivitelező céggel már aláírták a szerződést. Biztonsági okokból a minisztérium és a fegyvergyártó cég nem tesznek közzé részleteket az Ukrajnának nyújtott adott projektről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük