Az utóbbi időben közölt posztjaink törekedtek arra, hogy bemutassák, hogy milyen égető szükség van az ukrán-orosz háborúban, de Európában is a tüzérségi lőszerekre, azok gyors és nagy mennyiségben történő szállítására. Most egy újabb szállítási forrás bemutatását tűztük ki témaként.

Március 13-án Tomáš Pojar, Petro Fiala Cseh Köztársaság miniszterelnökének biztonsági tanácsadója tájékoztatta a Reuters hírügynökséget az Ukrajnába irányuló lőszerszállításokról, amit „cseh lőszer kezdeményezés” néven neveznek.

Tomáš Pojar bejelentette, hogy az első lőszerszállítások a cseh kezdeményezés kapcsán Ukrajnába legkésőbb júniusban várhatók. Ez megerősíti az ukrán külügyminisztérium bejelentését, miszerint a cseh kezdeményezés alapján „a közeljövőben” várható lőszerszállítás. 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szintén bejelentette, hogy felveszi a kapcsolatot Prágával a részletes szállítási terv kidolgozása és egyeztetése érdekében. Az első szállítmány valószínű 300 000 darab 155 mm tüzérségi lőszer lesz. Petr Pavel, Csehország elnöke februárban bejelentette, hogy akár 800 000 darab tüzérségi lőszer szállítása is létrejöhet, mintegy félmillió 155 mm-es és 300 000 122 mm-es lőszert beleértve.

Ennek a lőszernek a piacon már jelen kellett lennie, a cseh diplomáciának és szolgálatoknak pedig „azonosítaniuk” kellett az Európai Unión kívüli országok lehetséges beszerzési forrásait. A lehetséges beszállítók között szerepelt a Koreai Köztársaság, a Török Köztársaság és a Dél-afrikai Köztársaság. 

A tervezett szállításokról szóló üzenetváltások azt jelentik, hogy a vásárlás vagy annak egy része nagy valószínűséggel megtörtént. Érdemes megjegyezni, hogy Csehország ezt a tranzakciót nem önerőből akarta finanszírozni, hanem „ellátási koalíciót” hozott létre (egyet a sok közül, hasonlóan a Leopard 1 és Leopard 2 harckocsik szállítására létrehozott koalíciókhoz) 

Csehország NATO-csatlakozása negyedszázados ünnepe alkalmával a prágai hatóságok bejelentették, hogy Lengyelország a legnagyobb adományozók közé tartozik a cseh tüzérségi kezdeményezésben, amely jelentős pénzügyi részesedésként értendő.

Meg kell jegyezni, hogy bár Kijev hivatalosan nagyra értékeli ezt a kezdeményezést, de sajnos ez messze nem elegendő. Nem tudni, hogy az összesen 800 000 darab tüzérségi lőszer bejelentett vásárlása maradéktalanul sikeres lesz-e (egyelőre úgy tűnik, kevesebb mint a felét sikerült megrendelni), és ha igen, mennyi ideig tartanak a szállítások. 

Eközben Ukrajnának napi négy-nyolcezer tüzérségi gránátra van szüksége, ami azt jelenti, hogy a koalíciós készlet a legjobb esetben is 100-200 napi harcra lesz elegendő, a tűz intenzitásától függően.

Címkép: illusztráció 155 mm tüzérségi lőszerek Fotó: Rheinmetall

Forrás: https://www.reuters.com/world/europe/ukrainian-troops-get-czech-sourced-artillery-shells-foreseeable-future-2024-03-13/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük