Címkép: az indiai CK Birla Group cég által gyártott csapágyak

Oroszország Indiából importál csapágyakat páncélozott járművekhez

A csapágy minden mechanikai mozgást, forgást megvalósító szerkezet fontos alkotóeleme. Ez az egyszerű gépelem nélkülözhetetlen az új termékek gyártásához, de a már használt termékek javításához és felújításához is.

A csapágyhiány zavarokat okoz a harckocsik, szállítójárművek, repülőgépek, hajók, tengeralattjárók, vonatok gyártó- és javító tevékenységében.

Oroszország jelentős csapágyfelhasználó, nem csak saját gyártású csapágyak felhasználásában, hanem jelentős mennyiségben importálja is azokat.

2020-ban 419 millió dollár értékben importált csapágyakat. A vásárolt mennyiségnek 55%-a származott európai és észak-amerikai országokból, ezen belül a legtöbb Németországból – 16%.

A fő vásárló (egyben gyártó és kereskedő is) Oroszországban a moszkvai székhelyű European Bearing Corporation (EBC) vállalatcsoport volt – ez egy orosz ipari konglomerátum, amelynek termékeit aktívan használták mozdonyok, légiközlekedés, rakétarendszerek és egyéb katonai felszerelések gyártásában.

Az EBC a legnagyobb orosz csapágygyártó, a gépipar minden területére bocsájt ki csapágyakat. A céget 2001-ben alapították. Alkalmazottainak száma: 8500 fő. Az előállított csapágyféleségek száma: 9800 féleség.

A cég a nagypontosságú import csapágyak kiváltására még az orosz invázió előtt (2019. október 4-től) egy speciális programot indított be (ПРОГРАММА ЗАМЕЩЕНИЯ ИМПОРТНЫХ ВЫСОКОТОЧНЫХ ПОДШИПНИКОВ) amelynek a részleteiről orosz nyelven itt lehet bővebben tájékozódni: https://www.epkgroup.ru/projects/index.php?id_4=269

Ukrajna 2022. február 24-i orosz inváziója után az európai és amerikai csapágygyártók elhagyták az orosz piacot.

Az Orosz Föderáció főbb csapágyat alkalmazó egyes vállalkozásai teljesen leálltak. Jelentős problémák merültek fel a repülőgépek, hajók, tengeralattjárók építése és a logisztikai ellátást megvalósító vonatok karbantartása során. Az oroszok nem tudnak a szükséges mennyiségben megfelelő minőségű csapágyakat gyártani.

Szükségessé vált a fentemlített import forrásból származó csapágyak kiváltása más import forrásból.

A lent feltüntetett forrás (NAZK – Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség) szerint az indiai CK Birla Group és leányvállalata, a National Engineering Industries Limited (NEI) (NBC Bearings márka) segítette az orosz védelmi ipart a katonai felszerelések kritikus európai és amerikai alkatrészeinek – csapágyainak – cseréjében. Vámügyi adatok szerint a 2022 áprilisa és 2023 márciusa közötti időszakban az NBC Bearings részesedése az Indiából Oroszországba irányuló csapágyimportban 38,4% volt, összesen 12,3 millió dollár értékben.

A fő vásárló Oroszországban a European Bearing Corporation vállalatcsoport volt.

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség felvette az indiai CK Birla Group céget a nemzetközi háborús szponzorok listájára.

A lenti szöveg forrása: https://sanctions.nazk.gov.ua/en/boycott/29/

„Az NBC Bearings a National Engineering Industries Limited (NEI) márkaneve, amely a CK Birla Group része, és amely csapágyak széles választékát gyártja az autóipari, ipari, repülőgépipari és vasúti szektor számára. Ma a NEI (NBC Bearings márka) a csapágytermékek legnagyobb szállítója Indiából Oroszországba. A CSIS szerint az Orosz Föderáció teljes körű ukrajnai inváziójának kezdete után a nagy nyugati csapágygyártók elhagyták Oroszországot, és leállították ottani értékesítésüket. Néhány héten belül leálltak az Orosz Föderáció fő tankgyárai – „Uralvagonzavod” (gyártás) és „Omsktransmash” (javítás). Az indiai NBC Bearings a nyugati beszállítók alternatívája lett, a vámadatok szerint a vállalat oroszországi importjának részesedése 38,4%-ot tett ki a 2022 áprilisa és 2023 márciusa közötti időszakban összesen 12,3 millió dollárból. Az indiai csapágyak fő vásárlója Oroszországban az „European Bearing Corporation” (EPK) cégcsoport. Az EPK egy orosz ipari konglomerátum, amely minden csoporthoz tartozó csapágyak tervezésére, fejlesztésére, gyártására és karbantartására szakosodott, különös tekintettel a speciális és repülőgép-csapágyakra, amelyeket aktívan használnak orosz mozdonyok, légi közlekedés, rakétarendszerek és egyéb katonai felszerelések gyártásához. az Ukrajna elleni háborúban. Így az NBC Bearings olyan kritikus javakkal látja el Oroszországot, amelyek lehetővé teszik az orosz hadiipar működését, és így hozzájárulnak a háború folytatásához.”

Forrás:

https://nazk.gov.ua/uk/novyny/dopomagayut-z-detalyamy-dlya-vijskovoyi-tehniky-rf-kompaniyu-ck-birla-group-vneseno-do-mizhnarodnyh-sponsoriv-vijny/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük