A Challenger 3 egy tervezett brit fő harckocsi a brit hadsereg számára. A meglévő Challenger 2 harckocsik átalakításával készül a brit/német Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) vegyesvállalat által. A Challenger 3 első egységeket 2025-ben kell átadni a brit hadseregnek. Összesen 147 harckocsit kell legyártani, amelyek költségét 1,17 milliárd dollárra becsülik.

A Challenger 3 fő harci lőszere egy 120 mm-es Enhanced Kinetic Energy (EKE) lövedék lesz, amelyet a német és az Egyesült Királyság kormányai közötti megállapodás alapján fejlesztenek ki.

A fejlesztés alatt álló RBSL Challenger 3 fő harckocsi (MBT) a Rheinmetall 120 mm-es L55A1 nagynyomású krómozott simacsövű lövegének legújabb verziójával van felszerelve, hőhüvellyel, füstelszívóval és csőtorkolat-referencia rendszerrel. Ez a beállítás lehetővé teszi a lövedékek nagyobb maximális nyomással történő kilövését, nagyobb pontossággal és kisebb csőkopással.

A jelenlegi Challenger 2 egy Royal Ordnance 120 mm-es L30A1 fegyverrel szerelték fel, amely külön tölthető lőszert, lövedéket és töltetet lő ki. A fő harci lövés pedig egy L23A1 páncéltörő uszonystabilizált eldobható szabot – nyomjelző (APFSDS-T) volt, szegényített urán (DU – depleted uranium) penetrátorral a maximális célpenetráció érdekében.

Az Egyesült Királyság már nem tud lövedékeket készíteni a DU-val, és a NATO-ban csak az Egyesült Államok használt ilyen típusú lövedéket környezetvédelmi megfontolások miatt.

Az oroszok azonban használnak 125 mm-es lövedékeket DU-val.

A Northrop Grumman már úgy döntött, hogy beszünteti a DU penetrátorral ellátott lövedékek gyártását, mind a 120 mm-es, mind a kisebb kaliberekben, így ez az opció teljesen elérhetetlenné válik.

A Challenger 3 fő harci lőszere egy 120 mm-es Enhanced Kinetic Energy (EKE) lövedék lesz, amelyet a német/az Egyesült Királyság kormányai közötti megállapodás alapján fejlesztettek ki.

Egy éghető patronnal, hajtóanyaggal és egy új, fejlett kialakítású, hosszú rúddal stabilizált penetrátorral fog rendelkezni. Kilövés után csak a töltényhüvely csonkja marad meg hulladékként.

A 120 mm-es EKE mellett az L55A1 löveg a Rheinmetall 120 mm-es DM11 légrobbanó lőszerét is ki tudja lőni, amelyet néhány éve bevetettek. A DM11 a régebbi DM12 nagy robbanásveszélyes páncéltörő többcélú nyomjelző (HEAT-MP-T) váltótípusa, amely már nem hatékony az újabb páncélok ellen.

A DM11-et nyomjelző (HE-FRAG-T) vagy többcélú nagy robbanásveszélyes nyomjelző (MP-HE-T) lehet. A DM11-nek van egy késleltetett biztosítéka az elektronikus modullal a zárófedélen, amely különböző módokat ad a lövedék felrobbantásához a lövedék repülési útvonalának egy adott pontján. A robbanás időzíthető úgy, hogy a maximális hatás érdekében felrobbanjon a célpont felett, előtt vagy belsejében (például falon való áthatolás után).

A DM11 másik jellemzője, hogy kompatibilis az érzéketlen lőszerrel (IM). Általában gyalogság ellen és harctéri akadályok áttörésére használták.

A Challenger 3 első példánya a Rheinmetall Unterlüß fő németországi üzemében készült, ahol a 120 mm-es sima csövű fegyvert és a hozzá tartozó lőszerkészletet is gyártották. Noha a BAE Systems volt a Challenger 2 által kilőtt lőszerek fővállalkozója, a cég szóvivője szerint nem vett részt a 120 mm-es EKE programban.

A jelenlegi tervek szerint csak 148 Challenger 2-t frissítenek a Challenger 3 szabványra, és még nem tudni, hogy ez a szám elegendő lesz-e a 120 mm-es EKE kör gyártásához az Egyesült Királyságban.

Forrás:

https://www.shephardmedia.com/news/landwarfareintl/new-tank-new-ammunition-increasing-the-challenger-3s-firepower

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük