Címkép: a Caracal légiszállítású jármű Fotó: Rheinmetall

A Rheinmetall sajtóbejelentése: megbízást kapott a Bundeswehrtől és a holland fegyveres erőktől 3058 darab Caracal légiszállítású járműre

A Rheinmetall megbízást kapott a Bundeswehrtől és a holland fegyveres erőktől, hogy 3058 darab Caracal légiszállítású-jármű szállítására.

A szerkesztő megjegyzése: a karakál (Caracal caracal), azaz a sivatagi hiúz egy közepes termetű, homokszínű vadmacska, mely Dél-Afrikától az Arab-félszigeten át egészen Közép-Ázsiáig megtalálható.

A megbízás egy több évre szóló keretmegállapodás, legfeljebb 2054 német és 1004 holland járműre, bruttó 1,9 milliárd euró értékig.  Első lépésben a keretmegállapodás keretében 1508 járművet rendeltek meg mintegy 870 millió euró bruttó értékben. Német részről a beszerzést a Bundeswehr speciális alapjából származó források felhasználásával bonyolítják le.

A Caracal a Rheinmetall és a Mercedes-Benz AG és az Armored Car Systems GmbH közös termékeként jött létre. Az első tesztmodellek szállítását már 2024 első negyedévére tervezik, a sorozatok szállítását pedig 2025 elején tervezik.

A 4×4 összkerékhajtású Caracal járművet kifejezetten a fegyveres erők légideszant vagy különleges egységei mobil platformjainak követelményeihez szabták.

Az „operatív rendszerű légiszállítású platform” beszerzése a feszült biztonsági helyzet és a sürgősen szükséges nemzeti és szövetségi védelmi kapacitások előtérbe helyezésével zajlik. A német és holland fegyveres erők közötti szoros katonai együttműködésnek és a két ország hasonló helyzetének köszönhetően a projekt kezdettől fogva kétoldalú beszerzésként működött.

A 2022 októberében indult versenyeztetés két pályázati szakaszban, nagy sebességgel zajlott le. A Rheinmetall végül az ár- és technológiai tényezők kölcsönhatásában a fennmaradó versenytárshoz képest gazdaságosabb ajánlatot nyújtott be.

A Caracal a Mercedes-Benz új katonai G-modelljének 464-es sorozatának szabványos alvázán alapul. A Caracal így egy teljesen iparosított, piacképes platformot kínál, amelyet a Rheinmetall a jövőben számos nemzetközi felhasználó számára kínál majd, és logisztikai támogatást nyújt hasznos élettartama során.

A Caracallal a Rheinmetall a 10 tonna alatti könnyű 4×4-es szegmensben is bővíti taktikai járműrendszereinek portfólióját, és további növekedési területre számít.

„Partnereinkkel, a Mercedes-Benz AG-val és az Armored Car Systems GmbH-val együtt teljes mértékben iparosított járműgyártással rendelkezünk, ami azt jelenti, hogy gyorsan tudunk nagy mennyiséget szállítani ipari széria minőségben” – mondja dr. Björn Bernhard, a Rheinmetall Landsysteme GmbH ügyvezető igazgatója. „Az összes német és holland jármű végső összeszerelését az Ede/NL-i üzemünkben és kijelölt partnerünknél, az eindhoveni VDL Special Vehicles BV-nél fogjuk elvégezni. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy két összeszerelő telephelyen skálázzuk termelésünket, és egyben hozzájáruljunk a fenntartható értékteremtéshez partnerországunkban, Hollandiában.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük