A Bundeswehr 143 darab Puma gyalogsági harcjármű korszerűsítését rendelte meg

Forrás: PSM Projekt System & Management GmbH, Rheinmetall AG, Krauss-Maffei Wegmann közös sajtóközlemény 2023. április 19.

A német Szövetségi Bundeswehr Berendezések Informatikai és Üzem közbeni Támogatási Hivatala (BAAINBw) megbízást adott a Projekt System & Management GmbH-nak (PSM), a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) és a Rheinmetall vegyesvállalatának 143 darab Puma gyalogsági harcjármű utólagos felszerelésére (módosítására). Ennek során a német kormány a szerződésben szereplő két lehetőséggel él az eredeti Puma gyalogsági harcjárművek új S1-es kialakítású státuszba való utólagos módosítására. Ezt a szerződést 2021 júniusában írták alá.

A megrendelés értéke mintegy 770 millió EUR.

2029-re mind a 143 Puma főbb tűzvezető- és irányítási rendszereinek képességeit frissítik. Mindez biztosítani fogja, hogy a Bundeswehr készletében szereplő minden Puma megfeleljen az egységes S1 tervezési státusznak. Az utólagos módosítás egyebek mellett magában foglalja a nagy felbontású nappali és éjszakai kamerarendszerek, a MELLS többcélú, könnyű irányított rakétarendszer és a digitális rádióberendezések integrálását.

Megjegyezzük, hogy a Puma műszaki problémáival korábban, 2022. december 20-án már foglalkoztunk https://vedelmiiparblog.hu/blog/a-puma-meghibasodasai/ című blog-cikkünkben. Ekkor tájékoztatást adtunk arról, hogy Németország működési problémák miatt szünetelteti a Puma gyalogsági harcjárművek vásárlását. A Pumá-ból múlt év augusztusáig 350 darab járművet gyártottak le. Az ukrán háború kitörését követően azonban további 229 darab jármű gyártását finanszírozta meg a német kormány, amelyek átvételét a felmerült műszaki hibák miatt felfüggesztették.

A hibák egy münsteri gyakorlótéren lefolytatott lőgyakorlat során léptek fel, mikoris a gyakorlat során az abban résztvevő mind a 18 Puma meghibásodott. Elektronikai meghibásodások keletkeztek, kábeltűz lépett fel, továbbá toronyvezérlési problémák álltak elő. Mindez olyan körülmények között állt elő, amikor a harceszközök terhelése, igénybevétele jelentősen kisebb volt, mint a valós harctéri igénybevétel. Az eset annál a Bundeswehr 10. páncélos hadosztályához tartozó 37. páncélgránátos dandárnál történt, amely a jövő évben részévé válik a NATO gyorsreagálású erőinek.

Vélhetően a jelenleg leszerződött módosítások hozzájárulnak a felmerült műszaki problémák elhárításához, és a harcképesség teljesértékű helyreállításához. Arról egyelőre nincs információnk, hogy az új Pumák felfüggesztett átvétele ismét folyamatba lett-e téve?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük