A bolgár Terem-Tsar Samuil cég újrakezdi a szovjet kaliberű 122 mm-es tüzérségi lőszerek gyártását

Forrás: https://defence-industry.eu/bulgarian-company-resumes-production-of-122-mm-artillery-ammunition/

Január 17-én a bolgár Terem – Tsar Samuil cég hivatalosan újranyitotta a 122 mm-es tüzérségi lőszerek gyártósorát.

A gyártósort Dimitar Sztojanov bolgár védelmi miniszter avatta fel. A Terem – Tsar Samuil cég a Terem Holding leányvállalata, amely a bolgár védelmi minisztérium tulajdonában van.

A cég tapasztalattal és know-how-val rendelkezik a 122 mm-es tüzérségi lőszerek gyártásában. 1984 és 1988 között már gyártották ezt a lőszert, de a gyártósort – amikor egyértelmű volt, hogy közeleg a hidegháború vége- bezárták. Akkor még nem tudták, hogy a bezárás ideiglenes. Most 35 évnyi szünet után a bolgár gyár Kostenec városában folytatják a 122 mm-es tüzérségi lőszerek gyártását.

Az új üzem az 1930-as évek technológiáját fogja használni a lőszerek töltéséhez-mondta Ivan Sztojanov a cég vezérigazgatója. Egy más forrás szerint az új gyártást úgy hajtják végre, hogy a robbanóanyagot a gránáttestbe rendkívül hatékony technológiák alkalmazásával helyezik be. Az, hogy ez mit jelent, egyelőre nem rendelkezünk róla információval.

Mindenesetre a foglalkoztatás szempontjából pozitív, hogy az új üzem mintegy 30 új munkahelyet hoz létre.

A gyártott 122 mm-es tüzérségi lőszerek olyan posztszovjet tüzérségi rendszerekhez készültek, mint a 2S1 Gvozdika önjáró tarack és a D-30 vontatott tarack.

A Terem – Tsar Smauil vezérigazgatója Ivan Stojanov szerint nagyon nagy kereslet van az ilyen típusú lőszerekre a védelmi piacon. A lövedékeket most kizárólag az ukrán fegyveres erők számára szállítják. A gyártás beindításának lendületét a szovjet típusú lőszerek iránti kereslet növekedése adja, mivel a nyugati országok igyekeznek Ukrajnát ellátni ezekkel a lőszerekkel világszerte felvásárolva azokat.

Egyes források szerint a bolgár kormány vagy az Ukrajnát támogató nyugati országok finanszírozhatják a gyártást. Emlékeztetni kell arra, hogy tavaly novemberben a NATO-országok beruházást terveztek az Ukrajnában használt szovjet típusú fegyverrendszerek logisztikai ellátására vonatkozóan.  Akkoriban szóba került a cseh, szlovák és bulgáriai vállalkozásokba történő beruházás, hogy újraindítsák a szovjetkori lövedékek gyártását az ukrán tüzérség számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük