Bulgária megkezdte 100 páncélozott személyszállító jármű (APC – Armored Personal Carrier) szállítását a bolgár Belügyminisztérium raktáraiból.

Erről számolt be Todor Tagarev bolgár védelmi miniszter a Facebook oldalán (lásd a lenti forrrást).

„A művelet folyamatban van. A védelmi minisztérium támogatja azt a folyamatot, hogy Ukrajnát a Belügyminisztérium APC-jeivel lássuk el” – írta Todor Tagarev.

A közölt fényképeken a rendőrség színére festett páncélozott szállító járművekről, amelyeket szállító teherjárművekre raknak.

A múlt hónapban Todor Tagarev azt állította, hogy az APC-k szállítása drága lesz, ezért a bolgár kormány azon töprengett, hogy ki fizeti a katonai segítség keretében adományozott APC-k Ukrajnába szállítását.

Már világos, hogy ki fogja őket rakodni, és hova fognak menni. Ez egy nagyon komoly logisztikai művelet” – mondta a miniszter.

2023 novemberében a bolgár parlament ratifikálta a bolgár belügyminisztérium és az ukrán védelmi minisztérium között 100 páncélozott szállítójármű átadásáról szóló megállapodást.

Az ügy elég régóta húzódott, 2023. nyarán már foglalkoztunk ezzel a témával (lásd: https://vedelmiiparblog.hu/blog/bulgaria-100-pancelozott-csapatszallitot-ad-ukrajnanak/ ).

Bulgária ugyanakkor azt állította, hogy a megállapodás ratifikálása nélkül is sikerült tavaly ősszel átadni az első APC-ket.

Elavult, szovjet korszakból származó BTR-60 páncélozott szállítójárművek átadásáról van szó, amelyeket az 1960-as években kezdtek gyártani.

Ezek az APC-k az 1980-as évek óta szerepelnek a bolgár belügyminisztérium leltárában.

Ez az első alkalom, hogy Bulgária közvetlenül, és nem közvetítőkön keresztül adott át páncélozott járműveket Kijevnek, mint korábban.

Arról nincs hír, hogy ezek a páncélozott járművek milyen műszaki állapotban vannak, illetve, hogy el vannak-e látva valamilyen fegyverzettel. A közölt fényképek alapján ez nem állapítható meg.

Tavaly az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta a Stryker páncélozott szállítójárművek esetleges eladását Bulgária számára. Ugyanakkor, mint korábban már foglalkoztunk ezzel a témával, egy korábban emigrált (Anton Stefanov) majd hazatért üzletember azon munkálkodik, hogy hazai páncélozott szállítójármű gyártását honosítsák meg (lásd: https://vedelmiiparblog.hu/blog/iag-harcjarmugyartasi-beruhazasi-projekt-bulgariaban/).

Címkép: szállító járműre helyezett BTR-60 Fotó: Todor Tagarev

Forrás:

https://www.facebook.com/t.tagarev/posts/pfbid02Vg8bF4C42nUJxyUgfwuCy2TfRc24gh9pSGfzgQemBYpv1kmDSRegAFJkz9RgV5Qdl

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük