Címkép: bolgár BTR-60 díszszemlén

A bolgár parlament heves vita után jóváhagyta mintegy száz páncélozott szállítójármű átadását Ukrajnának.

Az átadás BTR-60PB páncélos átadásáról szól, ami nem tekinthető mai eszköznek.  A hírek szerint a páncélozott szállítójárműveket a bolgár belügyminisztérium, nem pedig a hadsereg készleteiből adják át. Az 1960-1980 között gyártott harcjárműveket még a belügyminisztérium szerezte be, és azok használaton kívül állnak, raktározva vannak.

Az eszközök átadásáról megoszlottak a vélemények, a képviselők egy része elítélte a döntést.

„Páncélozott csapatszállítókat kell adnunk Ukrajnának, mert az ukránok nemcsak a saját szabadságukért, hanem a miénkért is harcolnak” – mondta Ivaylo Mircsev parlamenti képviselő.

Egyes képviselők ragaszkodtak ahhoz, hogy az eszközöket megőrizzék mindaddig, amíg újat nem kapnak (vesznek) azok helyett.

A Honvédelmi Minisztérium és az ország Belügyminisztériumának közös következtetése szerint a páncélozott járművek átadása nem károsítja az ország védelmi képességét.

Bulgária még 2007-ben kötött megállapodást M1117 páncélozott járművek vásárlásáról. Jelenleg Bulgária az átadásra kerülő járművek helyettesítésére potenciálisan további M1117 páncélozott csapatszállítókat kaphat az Egyesült Államokból.

„Az a célunk, hogy miután elküldjük ezt a mintegy 100 páncélost, amerikai segítséget kapjunk védelmi képességünk megerősítéséhez. Reméljük, hogy a javaslat, amely 2022 decemberében kaptunk, továbbra is aktuális. A tárgyalások folynak” – mondta Mircsev.

Forrás:

https://bgnes.bg/news/deputatite-reshikha-da-predostavim-btr-i-na-ukraina-/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük