Az Egyesült Királyság védelmi iparának vezető tisztviselői a közös tervekről tárgyalnak kijevi kollégáikkal

Forrás:

https://www.telegraph.co.uk/world-news/2023/02/11/british-weapons-could-made-ukraine/

2023. február 11.

Fegyvereket és katonai járműveket gyárthatnak Ukrajnában olyan tervek szerint, amelyek az ország NATO-kapcsolatának elmélyítését is jelentenék.

Az Egyesült Királyság védelmi iparának vezető tisztségviselői Kijevben tárgyalják a közös terveket kollégáikkal, és minden megállapodást valószínűleg Nagy-Britannia és Ukrajna kapcsolatának jelentős erősítésének tekintenek. A brit vezetők azzal a céllal utaztak Kijevbe, hogy vegyes vállalatokat hozzanak létre, amelyek licenc alapján helyben gyártanának fegyvereket és járműveket.

Más országbeli európai védelmi cégek is tárgyalnak Ukrajnával, de a brit cégek szeretnék, ha a francia és a német riválisok ne vernék meg őket. Verseny folyik annak érdekében, hogy az Egyesült Királyság a „sor élére” kerüljön – mondta az egyik védelmiipari vezető a The Telegraphnak.

Ez az ipari előremozdulás azt követően jött létre, hogy Rishi Sunak miniszterelnök ajtót nyitott azzal, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nagy-britanniai utazása során tett kérésére igéretet tett arra, hogy vadászgépeket küldjön Ukrajnába 

Megjegyezzük, hogy a brittek eddig is jelentős támogatást adtak Ukrajnának a háború kezdete óta, ami nem csak a fegyverek adományozását, hanem a humán erőforrás (a fegyvereket kezelő állomány) kiképzését is jelentette.

London adatai szerint Nagy-Britannia tavaly 2,3 milliárd font (kb. 1050 milliárd forint) értékben nyújtott katonai támogatást Ukrajnának, és ezzel 2022-ben az ukrán fegyveres erők második legnagyobb katonai támogatója volt az USA után.

Oroszország többször is megtorlással fenyegetőzött a Nyugat ellen, amiért fegyvereket küldött Ukrajnába , és minden támogatás – ideértve az ipari együttműködést is – valószínűleg tovább fogja szítani ezt a feszültséget.

Ed Arnold, a Royal United Services Institute agytröszt kutatója és a brit hadsereg egykori NATO-tisztje azt mondta: „Az ipari együttműködés szorosabbá teszi a nemzetközi kapcsolatokat. Ezt kezdetben kereskedelminek számít, de minimum hallgatólagos politikai jóváhagyát igényel.”

Ed Arnold hozzátette, hogy a katonai felszerelések gyártásáról szóló megállapodás „a jövőbeni hosszú távú együttműködésre utalna, amely olyan szinten elmélyítené a kapcsolatokat Nagy-Britannia és Ukrajna között, amilyen még sohasem volt”. Szerinte egy ilyen jellegű megállapodás „közelebb vinné Ukrajnát a NATO-hoz és az európai biztonsági struktúrákhoz is”.

James Black, a Rand Corporation – egy amerikai biztonsági agytröszt – katonai beszerzési szakértője azt mondta, hogy egy nyugati hatalom nehézfegyverek gyártásáról szóló megállapodása a legelső lenne Ukrajnában, mivel az országnak kevés ipari együttműködési tapasztalata és múltja van.

Hozzátette: „Az ukrán védelmi ipar korábban elsősorban a szovjet korszak vagy őshonos technológiák előállítására és karbantartására összpontosított, függetlensége elnyerése után pedig évtizedek óta szenved az alulbefektetésektől, az elakadt reformoktól, a korrupciós problémáktól és egyéb kihívásoktól.”

Az utóbbi időben Ukrajna llicence alapján gyártott néhány izraeli és amerikai kézi lőfegyvert. Egyes tankjait úgy alakította át, hogy izraeli elektronikát alkalmazott.

Francis Tusa független védelmi szakértő szerint minden új gyár az orosz bombázások kulcsfontosságú célpontjaként jelenne meg, és hozzátette: „Egy tankgyár nem kicsi. És őszintén szólva: ha én vagyok Putyin, ez lenne a legelső hely, ahová odamegyek!”

Moszkva valószínűleg érdekeivel ellentétesnek tekintené a nyugati páncélosok gyártására vonatkozó megállapodásokat, de a NATO-szövetségeseket nem valószínű, hogy megfélemlítik ezek a fenyegetések az egyre bonyolultabb fegyveradományok nyomán – tette hozzá. 

„Ebben a szakaszban bármit tesz a Nyugat, az oroszok provokációnak mondják majd” – mondta Tusa.

Ukrajna úgy tűnik, hogy maga akar nyugati tervezésű tüzérséget, járműveket és fegyvereket építeni licenc alapján, nem pedig egyszerűen megvásárolni azokat.

A katonai gyártás bevételi forrást jelent a fegyvergyártó cégeknek, de lehetővé teszi a megrendelő ország számára a munkahelyek megtartását és a készségek fejlesztését. A lépés lehetővé tenné, hogy Ukrajna munkahelyeket tartson fenn több tízezer védelmi dolgozója számára, miközben az orosz tervezésű fegyverzetről a NATO-szabványnak megfelelő fegyverekre vált át.

Az ukrán állami fegyvergyártó, az Ukroboronprom tanácsadója Szerhij Markovskij nyilvánosan kijelentette, hogy nyugati cégekkel kíván szerződéseket kötni a NATO szabvány szerinti nyugati fegyverek hazai gyártására. Kijev megállapodásokat akar kötni a térség biztonságának fokozása érdekében.

„A közös vállalkozásokban való közvetlen részvétel és a NATO-iparral való együttműködés fontos eszközként szolgálhat az orosz és kínai befolyás felváltásában is a közel-keleti, ázsiai és afrikai országokban” – mondta a védelmi vezetőknek. a múlt héten a Royal United Services Institute által szervezett szeminárium.

Markovszkij elmondta: „Úgy tűnik, a nyugati ipar előtt álló fő kihívások: a képzett munkaerő és a mérnökök hiánya, a Kínától való függés az anyagok tekintetében, valamint a robbanóanyagok és speciális vegyszerek elégtelen mennyisége.”

Aggodalomra ad okot, hogy a Nyugat képtelen lesz eléggé felpörgetni a termelést saját fegyvertárának feltöltéséhez és Ukrajna ellátásához.

A közös vállalati gyártás segíthet megszüntetni Kijev támaszkodását a nyugati segélyekre. Az európai szövetségesek és az Egyesült Államok több milliárd fontnyi felszerelést küldtek a frontvonalra, de Ukrajnának továbbra is hatalmas támogatásra van szüksége .


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük