Bosznia-Hercegovina kormánya eladással kívánja megoldani a fegyver- és lőszerfelesleg problémáját.

Bosznia-Hercegovina Minisztertanácsa április 9-én zöld utat adott ennek a tervnek (lásd a lenti forrást)

Az ország védelmi minisztériuma kifejtette, hogy ezeknek a fegyvereknek a tárolása az elmúlt 14 évben nagyon sokba került.

Az ország minisztériumai jelenleg nem rendelkeznek konkrét adatokkal arról, hogy mennyi fegyverfelesleget tárolnak a Bosznia-Hercegovinai Fegyveres Erők raktáraiban.

Gojko Knežević, a bosznia-hercegovinai fegyveres erők egyesített vezérkarának főnöke szerint „még megbecsülni is nehéz” a tárolt fegyverek pontos értékét.

A Bosznia-Hercegovinai Miniszterek Tanácsa által április 9-én elfogadott melléklet (lásd a lenti forrást) meghatározza a bosznia-hercegovinai védelmi minisztérium tulajdonában lévő többletvagyon értékesítésének és kivitelének eljárását.

Az 1995-ös háború után nagy mennyiségű fegyver és lőszer maradt a Bosznia-Hercegovinai Fegyveres Erők raktáraiban.

A tárolt fegyverek és lőszerek száma sokszorosa a bosznia-hercegovinai fegyveres erők igényeinek. Az elemzés során kiderült, hogy a bosznia-hercegovinai fegyveres erőknek körülbelül 7000 tonna lőszerre volt szüksége az optimális működéshez, ami azt jelenti, hogy 2005-ben a lőszerfelesleg 31 ezer tonnát tett ki.

Az EBESZ szerint gyakran lehetetlen meghatározni származásukat, korukat vagy minőségüket, ezért ez komoly biztonsági fenyegetést jelent.

Ugyanakkor az Európai Unió az EUFOR ALTHEA-val közösen évek óta finanszírozza a lőszerfelesleg csökkentését a biztonságos környezet fenntartása érdekében Bosznia-Hercegovinában.

Az országnak Doboj városában van egy vállalkozása, amely uniós támogatással fegyvereket és lőszereket semmisít meg.

Címkép:

Egy bosnyák munkás felbontja a megsemmisítésre szánt, fölösleges fegyvereket tartalmazó dobozokat. 2015. Doboj Photo: AP Photo

Forrás:

https://www.slobodnaevropa.org/a/oruzje-bosna-izvoz-prodaja-naoruzanje-/32897571.html

Sporazum o konacnom raspolaganju svim pravima i obavezama na.pdf (mod.gov.ba)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük