Todor Tagarev bolgár védelmi miniszter bejelentette, hogy az ország kormánya jóváhagyta a Stryker harcjárművek tervezett vásárlását az Egyesült Államoktól mintegy 1,37 milliárd dollár értékben. A lépés azt sugallja, hogy Szófia azon szándéka, hogy kedvező (alacsony) árajánlatot kapjon, sikeresnek tekinthető.

„Amikor teljesítjük az első kifizetést, a szerződés életbe lép. Innentől kezdve arról beszélünk, hogy a szállítások két év múlva kezdődnek, és a szerződés három éven belül befejeződik” – mondta Tagarev egy bulgáriai katonai rendezvényen szeptember 22-én, amint azt a minisztérium közleménye idézi.

A hónap elején egy kormányzati tisztviselő bejelentette, hogy az ország hatóságai erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a 183 harci jármű vásárlásáról szóló megállapodásban alacsonyabb árat tárgyaljanak, mint az Egyesült Államok kormánya által közzétett 1,5 milliárd dolláros ajánlati ár. Szeptember 22-én azonban Tagarev nem hozta nyilvánosságra sem a szerződés teljes értékét, sem pedig a bolgár fegyveres erőknek szállítandó Strykerek számát.

A tervezett közbeszerzés jóváhagyásáról szóló kabineti döntést követően a beszerzésről és annak költségéről szóló jogalkotási javaslatot terjesztenek a Nemzetgyűlés elé. A miniszter elmondta, hogy az ország képviselőitől várja a jogszabály elfogadását, majd ezt követően aláírja a szerződést, majd az Országgyűlés ratifikálja.

A járműveket a General Dynamics Land Systems gyártja.

„Ez a projekt nem csak azért fontos, mert három gépesített zászlóalj harccsoportot egy dandárba vonhatunk össze, hanem azért is, hogy olyan interoperábilis eszközökkel rendelkezzünk, amelyek lehetővé teszik, hogy csatlakozhassunk a védelmünkre szánt szövetségi kezdeményezésekhez” – mondta Tagarev.

Bulgária koalíciós kormánya az ország parlamentjében a 240 helyből 132-t birtokol, ami azt jelenti, hogy a kiadási intézkedést valószínűleg a törvényhozók szükséges többsége jóváhagyja.

Forrás:

https://www.defensenews.com/global/europe/2023/09/25/bulgarian-government-approves-137-billion-stryker-order/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük