Bulgária az Egyesült Államokban gyártott és onnan vásárolt Stryker gyalogsági harcjárművek javítására és karbantartására központot kíván létrehozni.

A témában szóbajöhető cég a „Terem” állami védelmiipari cég, amely katonai járművek gyártására, javítására és karbantartására szakosodott a bolgár hadsereg és külföldi ügyfelek számára.

Az a hír, hogy Bulgária  Stryker IFV-t szerez be az Egyesült Államoktól G2G-szerződésen keresztül, reményt keltett a védelmi szektorban a tekintetben, hogy technológiai transzferhez, tőkebefektetéshez, és a termelési körülmények javulásához juthatnak.

Modernizálási tervek

Az év elején megalakult új EU-párti és NATO-párti kormánnyal új vezetői csoport került kinevezésre a „Terem” vállalatnál. A vezérigazgató és az igazgatótanács két tagja is megváltozott. Ez a tulajdonos állam részéről egy tudatos törekvés a cég újraélesztésére.

Az igazgatótanács egyik tagja, Stefan Staykov a „Bulgár Hadsereg” (Bulgarska Armija) című újságnak elmondta , hogy a „Terem” 1995-1996-ban 300 jármű karbantartására és javítására rendezkedett be, míg mostani kapacitása ennél „jelentősen alacsonyabb”. Például a „Han Krum” gyárban Targovishte városában korábban több mint 3000 dolgozó volt alkalmazva, most pedig kevesebb, mint 200. Ezek a számok hűen tükrözik a bolgár hadiipari kapacitások változását.

Sztajkov hangsúlyozza, hogy a cég újraélesztése nm lesz könnyű feladat, mivel nincs fedezet  magasabb fizetésekre (a szomszédos magáncégek 3-4-szer magasabb fizetést kínálnak), hogy vonzzák a fiatal munkaerőt, a cég alultőkésített, nem tud beruházni stb.

A kormány segítségével a „Terem” arra törekszik, hogy minél nagyobb részt megnyerjen a Stryker IFV-k ipari feladataiból, főképpen a karbantartásából. Ez segítene a cégnek tőkéhez jutni, és azt új gépekkel és összeszerelő sorokkal bővíteni. Az új know-how és gépek új ügyfeleket hoznak, de a „Terem” megtartaná a régi szovjet gyártású járművek javítási vonalait is, hogy megtartsa jelenlegi ügyfeleit.

Hosszútávú célok

A gyár, amely a Strykers karbantartásának potenciális központjává válik, Bulgária középkori fővárosában, Veliko Tarnovóban van. A távlati cél a nagy hozzáadott értékű kis alkatrészek gyártása, a javító-karbantartó létesítmények folyamatos fenntartása mellett.

A tervvel kapcsolatba vannak szkeptikus nézetek is, mivel a Strykers járművet Bulgária közelében csak Észak-Macedónia és Ukrajna üzemelteti. Sem Görögország, sem Törökország, sem Románia nem tervezi ezen gyalogsági harcjárművek beszerzését, Szerbia pedig hazai IFV-t gyárt. 

Az új Stryker „Dragoon” változat Bulgáriához hasonlóan új ügyfeleket hozhat, ez azonban csupán távlati esély illetve lehetőség.

A bolgár társadalom további híreket vár az ipari együttműködés részarányáról, amelyet az Egyesült Államokkal kötött G2G-egyezményből kapnak. Egyelőre csak annyit tudni, hogy biztosan lesz ilyen együttműködés, de nem tudni, hogy milyen mértékben.

Címkép: illusztráció – Stryker harcjármű Forrás: Wikipédia

Forrás:

https://narodenliberalism.eu/bulgaria-to-become-a-stryker-ifv-maintenance-and-repair-center/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük