A Boeing–Saab T-7 Red Hawk (eredeti nevén Boeing TX, később Boeing–Saab TX),  egy amerikai/svéd szuperszónikus fejlett sugárhajtóműves repülőgép, amelyet a Boeing és a Saab gyártott .

2018. szeptemberében az Egyesült Államok Légiereje (USAF) a Northrop T-38 Talon helyére választotta a TX programba a szolgálat új, fejlett sugárhajtású kiképzőjeként.

2024. április 29-én az amerikai Boeing cég bejelentette a T-7A Red Hawk tesztelésének előrehaladását.

A programban a közelmúltban három sikeres tesztet hajtottak végre.

Az első siker, a floridai Eglin légibázison végzett klímatesztek pozitív eredménnyel történő lezárása volt. A repülőgépet egy speciális hőkamrában tesztelték, amely lehetővé teszi a különböző környezeti hőmérsékletek szimulálását. Az öt előszériás modell egyikét használták a teszteléshez, és -31 és +43 Celsius fok közötti hőmérsékletnek vetették alá. A gép a hőtesztelést követően visszatért a Boeing gyárba St. Louis-ba.

A második sikeres tesztet az új-mexikói Holloman bázison hajtották végre és az Aces 5 katapult ülések és a pilótafülke plexi burkolatának áttörésére szolgáló pirotechnikai rendszeren alapuló mentőrendszer megfelelő működését ellenőrizték.

A Boeing által végzett tesztek harmadik eleme a vezérlőrendszer működési tartományának bővítése volt, különösen a nagy állásszögű manővereknél.

Az irányítási és mentési rendszer esetében az idei és a jövő évi tesztek következő szakaszaira kerül sor.

Az Egyesült Államok Légierejének 351 darab T-7A Red Hawkra van szüksége (ebből öt a teszt- és fejlesztési tevékenységre).

Emellett már folyamatban vannak az exportszerződések megszerzésére irányuló tevékenységek. A múlt évi párizsi Nemzetközi Repülési és Űrkiállításon bejelentették, hogy a világ több mint 20 országával folytatnak kereskedelmi tárgyalásokat. Nem zárható ki, hogy ezek egy része a következő hónapokban hivatalos pályázati felhívássá válik.

A kiképző változat mellett a Boeingnek esélye van egy harci változat kidolgozására és eladására, amelyet eredetileg F-7-nek neveztek. A potenciális vásárlók között elsősorban az Egyesült Államok szerepel, amelynek az elkövetkező években olcsó új generációs harci repülőgépekre lehet szüksége, többek között légirendészeti feladatok ellátására az ország kontinentális része felett. Ezen túlmenően több ázsiai és európai ország képviselőivel is folytak vagy folynak megbeszélések erről a fajtájú repülőgépről.

A T-7A Red Hawk egy teljesen új Advanced Pilot Training System (APTS) az amerikai légierő számára, amely rugalmasan fejlődik a technológiák, a küldetések és a kiképzési igények változásával.

A digitálisan megtervezett, megépített és tesztelt T-7A egy alacsony kockázatú, élvonalbeli, élő, virtuális és konstruktív ötödik generációs légi személyzet képzési rendszer, amely többgenerációs ugrást tesz lehetővé a vadászpilóták képzésének forradalmasítása és újjáélesztése terén.

Címkép: a T-7A Red Hawk első tesztrepülése Fotó: Boeing

A címképen levő repülőgép tesztrepülésének videója az alábbi linken tekinthető meg:

https://players.brightcove.net/800000612001/default_default/index.html?videoId=6331758174112

Forrás:

https://zbiam.pl/postepy-prob-boeing-t-7a-red-hawk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük