Címkép: illusztráció. Leopard 2 harckocsi ukrán nemzeti jelzéssel

„Leopard 2 javítás: német-lengyel üzleti vita” című blogunkban július 15-én  beszámoltunk arról, hogy komoly üzleti vita jött létre a német és a lengyel fél között az Ukrajnának szánt Leopard 2 harckocsik javításával, illetve a javítóüzem létrehozásával kapcsolatban (lásd: https://vedelmiiparblog.hu/blog/leopard-2-javitas-nemet-lengyel-uzleti-vita/).

A német tömegtájékoztatás korábban arról számolt be, hogy Németország meg kívánja szakítani a tárgyalásokat a Leopard harckocsik lengyelországi szervizközpontjának létrehozásáról

A jelenlegi hír az, hogy Németország és Lengyelország megállapodott az ukrán fegyveres erők Leopard 2 tankjainak javításáról. Ezt Mitko Müller, a német védelmi minisztérium szóvivője jelentette be 2023. július 24-én egy berlini tájékoztatón az Ukrinform hírügynökség szerint (lásd: https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3739745-remont-tankiv-leopard-dla-zsu-berlin-pidtverdiv-so-vdalosa-domovitisa-z-varsavou.html).

Az első két javítandó harckocsi már meg is érkezett a lengyel vállalkozáshoz.

„Örülünk, hogy az ukrán Leopard 2 harckocsikat most megjavíthatják Lengyelországban” – mondta a Mitko Müller. Sikeresnek nevezte a német-lengyel erőfeszítéseket. Müller azonban nem számolt be a munka vagy kapacitás költségeiről, ami korábban a vita középpontjában állt.

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter is közölte , hogy a lengyelországi Gliwice városában megkezdte működését a Leopard 2 harckocsik javítóüzeme. Ő is tájékoztatott arról, hogy az első két harckocsi már megérkezett Ukrajnából a bumar-Łąbędy üzembe.

Az ügy vitás részével kapcsolatban a média azt állította, hogy a gondokat az okozta, hogy a harckocsik javításának és helyreállításának jelentősen megemelkedtek a költségei a lengyel oldalon.

A Der Spiegel értesülései szerint a lengyel PGZ több mint 100 ezer eurót követelt a harckocsik „első diagnosztikájáért”, holott Németországban általában körülbelül 12 ezer eurót fizettek az ilyen tevékenységért. Ezen kívül a PGZ állítólag nem volt hajlandó semmilyen garanciát vállalni a javításra.

Boris Pistorius német védelmi miniszter július eleji lengyelországi látogatása alkalmával megegyezésre szólított fel, és hangsúlyozta a javítási központ mielőbbi elindításának szükségességét.

A lengyel PGZ védelmi vállalat később közölte, hogy készen állnak az ukrán Leopard 2 harckocsik javítására. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a javítás csak akkor lesz lehetséges, ha együttműködnek Németországgal. Ez mindenekelőtt a szükséges pótalkatrészek biztosításának köszönhető, amelyek fő gyártói német cégek.

Emlékeztetünk, hogy a felek a Leopard 2 harckocsi szervizközpont helyéről úgy döntöttek, hogy az a lehető legközelebb legyen az ukrán határhoz, hogy a logisztikai terhelést minél jobban csökkentsék.

Forrás: mil.in.ua

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük