Az oroszok bemutatták a berácsozott Z-STS „Akhmat” páncélozott járművet. A rácsozat a drónok elleni küzdelem érdekében van a járműre felszerelve.

Az alábbiakban megjelenítjük a berácsozott páncélozott járművet bemutató rövid (55″) videót, amelyet a közösségi hálózatokon tettek közzé.

A videón egy páncélozott jármű látható, melynek tetejét, hátulját, első és oldalsó nyúlványát teljesen rácsok borítják. A szerkezetnek csak egy bejárata van ajtó formájában, amely a szerkezet hátsó részén található. A páncélozott járműbe tehát csak úgy lehet be- és kiszállni, ha bemegyünk a rácsszerkezet ajtaján keresztül, vagy bemászunk a szerkezet alá.

Egy ilyen kialakítás jelentősen megnöveli a páncélozott jármű túlélési esélyét dróntalálat esetén, ugyanakkor jelentősen megnehezíti és késlelteti a csapatok és a legénység be- és kiszállását, ami harci körülmények között életekbe is kerülhet.

A rácsszerkezettel befedett páncélozott jármű meglehetősen kiábrándító, szedettt-vedett képet mutat. Ugyanakkor az eredeti – rács nélküli – jármű kinézete modern és érdemes róla szót ejteni.

A Remdiesel 2022. márciusban indította be az Ahmat Z-STS 10 üléses páncélozott jármű gyártását. Érdekességként megemlítjük, hogy Ramzan Kadirov csecsen vezető vásárolta meg elsőként az Ahmat nevű járművet édesapja neve alapján.  Kadirov szerint „Az Ahmat egy jól manőverezhető jármű, amely gyorsan mozog városi körülmények között, és maximális biztonságot nyújt a személyzet számára”.

A jármű működni képes mínusz 50 és plusz 50 Celsius-fok közötti hőmérsékleten és 4500 méter magas hegyekben. A jármű Il-76, An-124 repülőgépekkel és vasúton szállítható.

A csecsen biztonsági erők egy könnyen gyártható és kezelhető páncélozott járművet szerettek volna beszerezni, amely alkalmas személyek és különféle rakományok szállítására, valamint ellátható önvédelmi és tűztámogatási fegyverekkel.

A Remdiesel már május elején legyártotta és átadta a vásárlónak az első Z-STS egységeket. Május 9-én egy katonai parádén mutatták be azokat Groznijban. A járműveket ezután Ukrajnába küldték, ahol a különleges erők rendelkezésére bocsátották, így azonnal valódi harci körülmények között tesztelték őket.

Július 22-én Csecsenföld vezetője, Ramzan Kadirov bejelentette, hogy új tétel Z-STS-t vásároltak a hadsereg szükségleteire – írja az en.topwar.ru. Két tucat járművet szállított a gyártó Groznijba, mielőtt Ukrajnába is küldték volna.

A Z-STS Ahmat egy KamAZ-5350 6×6-os alvázára épül. Néhány dizájnelemet valószínűleg sorozatban gyártott páncélozott járművektől kölcsönöztek. A jármű védelmi szintjét „nagyon magasnak” nyilvánították, anélkül, hogy konkrét mutatókat nyilvánosságra hoztak volna. Konkrét aknavédelemről nem számoltak be, de a kemény ukrajnai háborús tapasztalatok alapján feltételezhető, hogy van ilyen, mivel a jármű magassága és kialakítása olyan, hogy megfelel egy MRAP kategóriának.

Címkép: Z-STS „Akhmat” páncélozott jármű berácsozva

Forrás:

https://mil.in.ua/uk/news/rosijskyj-z-sts-ahmat-obladnaly-tsar-mangalom

https://armyrecognition.com/defense_news_september_2022_global_security_army_industry/chechnya_first_to_buy_remdiesel_ahmat_z-sts_armored_vehicle.html?utm_content=cmp-true

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük