A KNDS, a Krauss-Maffei Wegmann és a francia Nexter amszterdami vegyesvállalata szerdán (2024.01.31.) bejelentette, hogy a belga minisztertanács jóváhagyta 19 új generációs CAESAR NG tüzérségi rendszer és 24 GRIFFON MEPAC aknavetőrendszer megvásárlását.

Ez a 19 tarack kiegészíti a korábbi 9 CAESAR NG beszerzését, amelyről 2022-ben a CaMo2 program részeként állapodtak meg. A szállításokat 2027-re tervezik.

A szállítás magába foglalja a kommunikációs és információs rendszereket (CIS), a tarackok összekapcsolásához szükséges berendezéseket és szoftvereket, dokumentációt és oktatási anyagokat, például lőszerprogramozást, további független hardvert és szoftvert a tüzelőberendezések vezérléséhez.

A CAESAR NG az előző verzió továbbfejlesztett változata, de ugyanazt a 155 mm/52 kaliberű löveget használja a teherautó alvázának hátuljára szerelve. A fegyver maximális lőtávolsága 40 km normál lőszerrel. 

Az új 6X6 CAESAR NG kialakítása megegyezik a korábbi verziókkal, de új fejlesztéseket tartalmaz a védelem és a mobilitás terén.

A CAESAR NG-t egy új, erőteljes motor hajtja, amely az előző verzió 260 LE helyett 460 LE-t tesz lehetővé. A francia ARQUUS cég által gyártott új automata sebességváltóval és új futóművel is fel lesz szerelve.

A CAESAR NG teherautó fülkéjének páncélzatát megerősítették, hogy nagyobb védelmet nyújtson a kézi lőfegyverek kilövése és az IED-ek (Improvised Explosive Devices) robbanása ellen.

A CAESAR NG új fejlesztései közé tartozik az új lövésvezérlő szoftver, a CONTACT rádiókommunikációs rendszer, valamint a francia Thales cég által gyártott BARAGE kommunikációs zavaró rendszer is.

Ami a huszonnégy Griffon MEPAC (Mounted Mortar for Fire Support) rendszert illeti, lecserélik a MO-120-RT aknavetőket, és két üteggel szerelnek fel két „MEPAC” zászlóaljat. A Griffon MEPAC 2R2M 120 mm-es félautomata aknavetővel van felszerelve.

A 2R2M a francia Thales cég által kifejlesztett aknavető rendszer. A 120 mm-es rendszer a Griffon hátuljára van felszerelve, és az elektromos működtetésű tetőnyílásokon keresztül tüzel. Útazóhelyzetben a 120 mm-es aknavetőt a jármű belsejében tárolják. A jármű belsejében a forgótányérra szerelt aknavető 360°-ban, hidraulikus erővel 40-85°-os emelkedésben mozgatható.

Címkép: CAESAR önjáró tarack tüzelés közben

Forrás:

https://defence-blog.com/belgium-confirms-order-for-modern-french-artillery-systems/

https://armyrecognition.com/defense_news_may_2022_global_security_army_industry/belgium_signs_contract_with_france_to_acquire_9_caesar_ng_155mm_6x6_self-propelled_howitzers.html#google_vignette

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük