https://bulgarianmilitary.com/ 2022.05.08. Írta: Bojko Nikolov

A török ​​Baykar Makina cég által készített Bayraktar TB2 felderítő drón a török ​​hadsereg szolgálatában áll. Ez a Bayraktar B blokk egy módosítása, és a taktikai UAV-k osztályába tartozik közepes magasságban, hosszú repülési idővel.

Bayraktar TB2 Fotó: Wikipédia

A drón modernebb szoftverekkel és vezérlőrendszerekkel rendelkezik, mint az izraeli Heron UAV. A legénység parancsnokból, pilótából és rakománykezelőből áll.

Motor, teljesítmény, sebesség

Az UAV Bayraktar TB2 100 LE teljesítményű Rotax 912 belső égésű motorral van felszerelve. A maximális repülési sebesség 250 km/h, az utazósebesség 130 km/h, a tényleges gyakorlati repülési magasság 7300 m. A repülőgép sárkánya kompozit anyagokból készül. Az UAV Bayraktar TB2 automatikus fel- és leszállási rendszerrel van felszerelve.

Fegyverzet, C4ISR

A készülék különféle kamerákkal és megfigyelőrendszerekkel van felszerelve, ami lehetővé teszi hírszerzési célú felhasználását. Ezen kívül a Bayraktar TB2 két páncéltörő irányított rakéta és Roketsan MAM-L vagy lézervezérelt MAM-C sikló fegyverzet szállítására is alkalmas. A MAM-L rendszert az L-UMTAS nagy hatótávolságú páncéltörő rakétarendszer lézeres módosításaként fejlesztették ki, amely abban különbözik az alapváltozattól, hogy nincs rakétahajtóműve és (sikló) szárnyakkal van felszerelve.

Bayraktar TB2 fegyverzet Fotó: Wikipédia

A rendszert a Bayraktar és a Karayel taktikai UAV-kra telepítették, amelyek jelenleg a török ​​hadsereg szolgálatában állnak. A fejlesztő azt állítja, hogy a MAM-L rendszer létrehozásának és használatának koncepciója lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hatékonyan semlegesítsék a közvetlen veszélyt jelentő célpontokat, különösen megfigyelési és hírszerzési küldetések során. A pontos célzásnak és a kis méretnek köszönhetően a MAM-L rendszer használata csökkenti a biztosítási veszteségek kockázatát.

Teljes fegyverzet:

Felfüggesztési pontok: négy L3Harris Hornet bombarekesz, egy függesztéses, 23 kg-os intelligens mikrolőszerekhez, a következők kombinációinak szállítására:

• MAM: MAM-C és MAM-L irányított bombák

• L-UMTAS (nagy hatótávolságú tankelhárító rakétarendszer)

• Roketsan Cirit (70 mm-es rakétarendszer)

• TUBITAK-SAGE BOZOK lézervezérelt rakéták

• TUBITAK-SAGE TOGAN négyes rekesz GPS/INS irányított 81 mm-es tarackhoz

• Fejlett Precision Kill Weapon System – 70 mm-es lézerirányítású rakéta.

Avionika

Cserélhető EO/IR/LD képalkotó és célzó érzékelő rendszerek vagy töb módú AESA radar

• Aselsan CATS EO/IR/LD képalkotó és célzó érzékelő (jelenlegi gyártás)

• WESCAM MX-15D EO/IR/LD képalkotó és célzó érzékelő (gyártás 2020 októberéig)

• Garmin GNC 255A navigációs/kommunikációs adó-vevő

Tesztek

2015 decemberében végezték el először a Bayraktar TB2 UAV fegyverek próbaindítását. A Bayraktar TB2 UAV 4800 m magasságban végzett tesztjei során ledobtak egy miniatűr SMM [lézervezérelt sikló] bombát, amely 8 km távolságban talált el egy körülbelül 3×3 m méretű célpontot. A másik konzol alatt a készülék szárnyán egy lőszermodell lógott, amit nem dobtak le.

Vezérlő konténer Fotó: Wikipédia

Az UAV Bayraktar TB2 megdöntötte a világrekordot a pilóta nélküli légi járművek közötti kategóriájában, miután 2014 júniusában és augusztusában tesztrepüléseket végzett 8 km-es magasságban. A repülés időtartama 24 óra 34 perc volt.

Méretek

Technikai adatok

Verziós:                                              Bayraktar TB2

Szárnyfesztávolság:                           12,0 m

Hossza:                                              6,50 m

Felszálló tömeg:                                650 kg

Motor típusa:                                    Rotax 912

Teljesítmény:                                     100 LE

Maximális sebesség:                         250 km/h

Utazó sebesség:                               130 km/h

Repülési idő:                                      24 óra

Hatótáv:                                             150 km

Gyakorlati csúcsmagasság:               7300 m

Maximális terhelhetőség:                   55 kg.

Üzemeltetők

A Bayraktar TB2 a török ​​fegyveres erők szolgálatán kívül Azerbajdzsánban, Etiópiában, Kirgizisztánban, Líbiában, Marokkóban, Katarban, Türkmenisztánban és Ukrajnában is szolgál. Több mint 20 országból érkeztek megkeresések a drón megvásárlásával kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük