A szlovén Carboteh Párizsban, az Eurosatory 2022 kiállításon júniusban bemutatta a BANS (Battlefield Anti-Aircraft Non-Lethal System vagyis: Harctéri Repülőelhárító Nem Halálos Rendszer) nevű eszközt. Jelenleg Budapesten volt alkalom annak megtekintésére a   GSOF (Global Special Operation Forces vagyis: Globális Különleges Műveleti Erők) Szimpozium (2022. október 4 – 6) alkalmából.

 A BANS a rövidtávolságú légvédelmi rendszer (Very Short Range Air Defence – VSHORAD) használata ellen ad megoldást.

A BANS egy fantasztikusan egyszerű újítás, amely lövés nélkül működik. A könnyű vállfegyver egy rakétaindítási mintát szimulál, amely digitálisan indítja el, vagy inkább félrevezeti a figyelmeztető és észlelő rendszert egy repülőgép fedélzetén.

Bejövő rakétára számítva a repülőgép haladéktalanul beindítja az ellenintézkedéseket, főképpen a lángcsóvát (flair). Az imitált fenyegetésekkel szemben a fáklyák felhasználása (vagyis a rendelkezésre álló készletek kimerítése) után a repülőgépek sebezhetővé válnak, de ekkor már a tényleges rakétáknak vannak kitéve.

Amikor egy repülőgép közeledik, a „támadó” megcélozza azt a BANS-szal, és amikor a repülőgép hatótávolságon belül kerül (ez 5 km-es hatótávolságot jelent), megnyomja az elsütő billentyűt valódi rakétát emulálva. A BANS különböző rakétamintákkal látható el, hogy emulálja a legszélesebb körben használt VSHORAD rendszereket, mint például a Stinger, Igla és mások.

A rendszert a hetékonyság növelése érdekében ketten is alkalmazhatják. Az egyik „támadó” a BANS alkalmazásával elfogyasztja a fáklyákat, a másik pedig ezt követően ráindítja a repülőre az éles rakétát. Ezzel a módszerrel elérhető az egy lövés – egy találat elv, ami gazdaságosabb, mint a több rakéta felhasználása.

A BANS újratölthető akkumulátor csomagot használ, amely mintegy 500 „lövést” tesz lehetővé. A rendszer 10 fokos hibahatárt biztosít a kezelőnek a repülőgép megcélzásakor.

A BANS gépkarabély formájú, összecsukható. Kinyitva 670 mm hosszú, összecsukott állapotban 470 mm. Pisztoly markolattal és mellső tartó markolattal, továbbá biztosító karral ellátott kioldóval, valamint a fegyvertest jobb oldalán található ki/be kapcsolóval van ellátva.

Az eszköz tetején egy Picatinny sín lehetővé teszi egy piros-pont irányzó beépítését, de a rendszer éjszakai működtetéséhez hőirányzót is fel lehet szerelni.

Az igazi „fegyver” elöl van, ahol az elektronika kapja meg a helyét, a kulcselem az elülső, 120 mm körüli átmérőjű hengeres reflektor. A reflektorból UV (ultraviola sugár) van kibocsátva, ami előállítja a korábban már ismertetett hatást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük