A BAE Systems megállapodást írt alá az amerikai hadsereggel az M777 könnyű tarack főbb szerkezeteinek gyártásáról egy Meghatározatlan Szerződési Akció (Undefinitized Contract Action UCA) keretében.

A főbb alkatrészek gyártása a jelenlegi fázisban főképpen a titán szerkezetek gyártását jelenti.

Az UCA értéke jelenleg 50 millió dollárra korlátozódik. 

Ez lehetővé teszi a BAE Systems számára, hogy megkezdje a program teljesítését, miközben véglegesíti a szerződés részleteit és annak teljes értékét az ügyféllel.


A BAE Systems az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban működő szállítói láncával együttműködve előállítja a fegyver alapját képező M777 főbb titán szerkezeteket. Az első nagyobb szerkezetek átadása 2025-ben várható.


A BAE Systems Európa, Ázsia és Amerika-szerte megnövekedett érdeklődést tapasztal az M777 fegyverrendszer iránt. Ez az új szerződés megteremti az optimális feltételeket az M777 gyártás újraindításához az Egyesült Királyságban. Ez a helyzet egyúttal lehetőséget kínál az új és a meglévő felhasználóknak, hogy csatlakozzanak egy új M777 gyártási kezdeményezéshez, és kihasználják a „forró” gyártósor és a méretgazdaságosság előnyeit. 

„Az amerikai hadsereg M777-esei számára készült fő szerkezetek gyártásának újraindítása kritikus időben történik, amikor az ukrajnai hadműveletekben tarackokat telepítenek. Az Egyesült Államok, valamint Kanada és Ausztrália M777-eseket adományozott Ukrajnának. Megértjük, hogy jól teljesítenek, és nagyon büszkék vagyunk a szövetségeseink támogatásában vállalt szerepünkre” – mondta John Borton, a BAE Systems Weapons Systems UK alelnöke és vezérigazgatója, amely az M777 könnyű tarackok gyártását és összeszerelését irányítja. „Az M777 a jövőben is a tüzérségi technológia élvonalában marad a műszaki tartalom, a nagy hatótávolságú precíziós irányított lőszerfejlesztések és a rugalmas mobilitási lehetőségek révén.”


A többi 155 mm-es vontatott tarackhoz képest feleakkora tömegű M777 gyors reagálási képességet és bizonyított előélettel rendelkezik, döntő tűzerőt biztosít akkor, amikor a leginkább szükséges tartós harci körülmények között. 

Az Egyesült Államokban, Ukrajnában, Amerikában, Ausztráliában és Indiában több mint 1250 darab M777-es áll szolgálatban.

Az M777-et eredetileg az amerikai tengerészgyalogság és az amerikai hadsereg számára fejlesztették ki, mint a következő generációs közepes erejű fegyverüket, így a 155 mm-es könnyű vontatott tüzérségi rendszerek etalonjává vált. A rendszer szárazföldön, tengeren és légi úton egyaránt szállítható, minimális logisztikai lábnyommal és maximális megbízhatósággal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy gyakran mozgatható és újratelepíthető, maximalizálva a túlélést, anélkül, hogy az önjáró rendszerek által fenyegetett IED kockázatokkal szembesülne. Az M777 nagy távolságokra is képes lecsapni, tekintet nélkül a terepre és az akadályokra.

Az M777 a legfőbb reprezentánsa a harcban bevált 155 mm-es könnyű tarackoknak a világon.

Az M777 közkedvelt az alkalmazó tüzérek között. A nevében található 3 darab 7 szám miatt „Three axes” vagyis „Három Fejsze” becenévvel illetik.

Címkép: M777 tarack

Forrás:

https://www.baesystems.com/en/product/m777

https://dsm.forecastinternational.com/2024/01/04/bae-systems-to-restart-production-for-new-m777-titanium-structures/

https://www.baesystems.com/en/article/us-army-signs-agreement-with-bae-systems-for-new-m777-structures

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük