Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint a brit BAE Systems repülőgépipari óriáscég tarackgyárat nyit Ukrajnában

Egy sajtóközlemény szerint azt követően, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és a BAE Systems vezérigazgatója, Charles Woodburn a BAE Systems ukrajnai képviseletének megnyitásáról tárgyalt, Oleksiy Reznikov védelmi miniszter (időközben szeptember 5-én az ukrán parlament leváltotta) és a BAE Systems vezérigazgatója keretmegállapodást írt alá új L119 tarackok gyártásáról, javítási együttműködésről, pótalkatrészek gyártásáról.

Megjegyzés: a védelmi miniszter leváltása várhatóan nem fogja befolyásolni a fentiek szerint megkötött együttműködési szerződés végrehajtását.

Oleksandr Kamyshyn stratégiai iparágakért felelős miniszter és Charles Woodburn, a BAE főnöke együttműködési megállapodást írt alá a BAE Systems ukrajnai fegyvergyártásának lokalizálásáról (az ukrán gyártás megteremtéséről).

Az aláírási ceremónián részt vett Roman Mashovets Ukrajna Elnöki Hivatalának helyettes vezetője, Volodimir Havrilov védelmi miniszter-helyettes és Szerhij Bojev stratégiai iparágakért felelős miniszterhelyettes.

Nagy-Britannia legnagyobb fegyvergyártója új ukrajnai létesítményekben L119 vontatott, 105 mm-es könnyű tarackokat fog gyártani és javítani az ukrán fegyveres erők számára.

Az L119 Light Gun egy könnyű ágyú, amely akár közvetlen tűztámogatást nyújt páncélozott járművekre vagy épületekre, akár közvetett tüzet a harci fegyverek támogatására 10 km-nél nagyobb távolságból.

Noha elsősorban megfelelő járművel vontatják, hevederes rakományként is szállítható egy helikopter alatt, így gyorsabban telepíthető vagy behelyezhető olyan nehezen hozzáférhető helyekre, ahol esetleg vontatójármű nem tud közlekedni.

Forrás:

https://defence-blog.com/bae-systems-will-build-and-repair-l119-howitzers-in-ukraine/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük