Címkép: 155 mm lőszerek gyártósoron

A globális lőszerhiány arra kényszerítette az Egyesült Államokat, hogy új katonai árubeszerzési forrásokat keressen, különösen a 155 mm-es tüzérségi lövedékek gyártásához szükséges TNT robbanóanyagokkal kapcsolatban, amelyet Ukrajna naponta használ a megszálló orosz csapatok ellen – írta június 2-án a Reuters.

Miközben Japán csatlakozott az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz, és támogatja Ukrajnát , törvényei tiltják a halálos fegyverek szállítását a háborúban álló nemzetek és szövetségeseik számára.

Mindazonáltal megtalálták a megoldást, amely lehetővé teszi a TNT eladását az USA részére.

A megoldás kulcsa abban van, hogy a kettős felhasználású termékekre vagy a kereskedelmi forgalomban értékesített berendezésekre vonatkozó exportkorlátozások kevésbé szigorúak, mint a tisztán katonai célú termékek esetében.

Tokió ezen a héten fogadta Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert, akivel közölték, hogy engedélyezi az ipari TNT értékesítését, mivel a robbanóanyag önmagában nem csak katonai felhasználásra szánt termék.

Az Egyesült Államok egy japán céget szeretne bekapcsolni a TNT ellátási láncba, hogy az robbanóanyagokat szállítson az amerikai hadsereg tulajdonában lévő lőszergyárakba.

A japán Kereskedelmi, Ipari és Gazdasági Minisztérium nem kívánta közölni, hogy melyik japán cég az, amely megkereste-e a TNT exportjával kapcsolatban. Hozzátették, hogy a katonai korlátozások hatálya alá nem tartozó termékeket a szokásos exportszabályok szerint értékelik, amelyek figyelembe veszik a vevő szándékát, beleértve azt is, hogy használatuk akadályozza-e a nemzetközi biztonságot.

A japán védelmi minisztérium beszerzési, technológiai és logisztikai ügynöksége nem kívánt nyilatkozni.

Az amerikai külügyminisztérium nem válaszolt közvetlenül a Reuters azon kérdéseire, hogy az Egyesült Államok tervez-e TNT-t vásárolni Japánban, de közölték, hogy Washington szövetségeseivel és partnereivel együttműködik Ukrajna támogatásban. Hozzátették: „Japán vezető szerepről tett tanúbizonyságot Ukrajna védelmének támogatásában”.

Fumio Kishida japán miniszterelnök segíteni akar Ukrajnának, mert kormánya attól tart, hogy az orosz győzelem arra bátorítaná Kínát, hogy megtámadja Tajvant, és regionális háborúba keveri országát.

Ez a hozzáállás állami visszavonulást jelent az állami pacifizmustól, amely Japán külpolitikáját évtizedek óta uralta, ez idáig nem terjedt ki a halálos katonai segélyekre, korlátozva Tokió felajánlását Kijevnek olyan felszerelésekre, mint a védőruházat, kabátok, sisakok és élelmiszeradagok.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök japán látogatása után a hirosimai G7-csúcson múlt hónapban Kishida beleegyezett, hogy terepjárókat és teherautókat adományozzon Kijevnek.

Úgy tűnik, Japánban egyre nagyobb az elfogadottság az Ukrajnának nyújtandó katonai segélyek iránt.

„Az a tény, hogy Japán úgy döntött, hogy teherautókat ad át Ukrajnának, azt mutatja, hogy a dolgok változnak. Úgy tűnik azonban, hogy még nincs politikai konszenzus a halálos segélyek küldésének kérdésében” – mondta.

Japán egyike annak a tucatnyi barátnak és szövetségesnek, akiket Washington arra kér, hogy segítsenek felfegyverezni Ukrajnát.

A Reutersnek nyilatkozó források nem voltak hajlandók azonosítani azt a japán céget, amely robbanóanyagot szállítana az Egyesült Államok kormányának, és nem közölték azt sem, hogy Washington mennyi TNT-t szeretne vásárolni.

A nagy tisztaságú TNT halványsárga színű, levegőn lassan barnuló, kristályos vegyület. Vízben gyakorlatilag nem oldódik, azonban szerves oldószerek (acetonmetilén-kloridtoluol) kiválóan oldják. A TNT kitűnő, igen alacsony ütésérzékenységű, közepes hatóerejű kémiai robbanóanyag.

A Reuters felvette a kapcsolatot a Japán Robbanóanyag-ipari Szövetség (Japan Explosives Industry Association (https://eow.alc.co.jp/search?q=Japan+Explosives+Industry+Association) honlapján feltüntetett 22 robbanóanyag-gyártóval. Az egyetlen, aki azt mondta, hogy ipari TNT-t gyárt, az a Chugoku Kayaku, egy hirosimai székhelyű cég, amely a japán védelmi erőket látja el ezzel a termékkel.

„Nem kaptunk közvetlen megkeresést az amerikai kormánytól vagy az amerikai hadseregtől” – állítja a cég egy e-mailben.

Arra a kérdésre, hogy tárgyal-e a TNT közvetítőn keresztül történő értékesítéséről, az ipari TNT-termékeket a honlapján feltüntető cég azt válaszolta, hogy nem szokása felfedni a vásárlók vagy a potenciális vásárlók kilétét.

A kereskedelmi TNT-nek az Egyesült Államokba történő szállítása csak egy megtorpanás lehet, mert a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) számos törvényhozója szeretné enyhíteni vagy megszüntetni az exportkorlátozásokat.

Decemberben Kishida bejelentette Japán ötéves katonai fejlesztési tervét és megígérte, hogy felülvizsgálja az exportszabályokat, megnyitva annak lehetőségét, hogy Japán nemcsak Ukrajnának szállíthat halálos fegyvereket, hanem más nemzeteknek is, amelyeket Tokió és Washington potenciális szövetségesként lát Oroszország és Kína ellen.

Akihisa Nagashima, egykori védelmi miniszterhelyettes és a parlament nemzetbiztonsági bizottságának rangos LDP-tagja azt mondta, hogy a katonai fejlesztéssel Japán úton van ahhoz, hogy „normális országgá” váljon, amelyet nem terhel öröksége, a második háború veresége.

Forrás:

https://www.reuters.com/world/asia-pacific/us-seeking-explosives-japan-ukraine-artillery-shells-sources-2023-06-02/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük