Címkép: Airbus UH-72A Lakota helikopter Forrás: Airbus

Az Egyesült Államok Hadseregétől nyert el megbízást az Airbus, az európai gyártó a légierő kötelékében szolgáló, MEP (Mission Equipment Package) felszereléssel ellátott helikopterek korszerűsítésére.

A haderő részét képező nemzeti gárda biztonsági és támogató zászlóalj az Airbus Helicopters H145-ös típusán alapuló UH-72A Lakota típusú helikopterek képességeit a gyártó 27,8 millió dolláros megbízás keretében javíthatja. A modernizálás során a nappali és éjjeli műveletek végrehajtásához szükséges felszereléseket is cserélik: továbbfejlesztett interfészek, új monitorok és fedélzeti küldetésirányítási rendszer, egyéb rendszerfejlesztések és mozgó térkép is kerül a fedélzetre.

A MEP-felszereléssel ellátott UH-72A-kat kifejezetten a Nemzeti Gárda misszióinak végrehajtására tervezték. A helikoptereket egyebek közt belföldi műveletekben kábítószercsempészés felderítésében és határbiztonsági feladatok ellátásban használják.

A haderő flottájában jelenleg 107 ilyen helikopter szolgál szerte az Egyesült Államokban, a szerződés keretében 50 példányt korszerűsítenek. A forgószárnyasokat az Airbus Columbusban, Mississippi államban található helikoptergyártó üzemében fogják átalakítani, ahol 2006 óta több mint 480 UH-72A és UH-72B Lakotát gyártottak az amerikai hadseregnek.

Scott Tumpak, az Airbus Defence and Space katonai üzletágának alelnöke a szerződés elnyerésével kapcsolatban azt mondta, a modernizálás után a pilóták jobb képességekkel és fejlett funkciókkal rendelkező helikopterekkel hajthatják végre az egyre nagyobb kihívásokat tartogató missziókat, a Lakota pedig a Nemzeti Gárda egyik legfontosabb eszköze lesz.

A szerződést az Airbus U.S. Space & Defense fogja kezelni, amely világszínvonalú műholdas, lézeres kommunikációs, rotoros és merevszárnyú megoldásokat kínál a legösszetettebb amerikai védelmi, biztonsági, űr- és hírszerzési követelmények kielégítésére.

Forrás:

Airbus Sajtóközlemény 2023. augusztus 25., Arlington, Virginia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük