A nyugati országok Ukrajnának nyújtott katonai segítsége a védelmi vállalkozók bevételének növekedéséhez vezetett

A cím által ismertetett témában a Reuters adott tudósítást (lásd a hivatkozott forrást).

A bevétel növekedésének fő oka az a tény, hogy az Egyesült Államok és Európa kormányai az ukrán szállítást követően feltöltik saját fegyverkészleteiket, hogy megvédjék magukat az orosz veszélytől.

Ki kell emelni, hogy a Lockheed Martin és a General Dynamics amerikai védelmi cégek több százezer tüzérségi lövedékre, illetve több száz elfogó rakétára (a Patriot légvédelmi/rakétavédelmi rendszerekhez), valamint páncélozott járművekre vonatkozó megrendelésekre számítanak bevételeik növelése érdekében.

A General Dynamics Combat Systems Ukrajnában használt páncélozott járműveket, harckocsikat és tüzérségeket gyártó részlege bevétele csaknem 25%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

„A havi 14 000 (tüzérségi) lövedékről nagyon gyorsan elértük a 20 000-et. Jelenleg dolgozunk azon, hogy ezt a gyártási kapacitást 85 000-re, akár havi 100 000 körre is megnöveljük”  mondta Jason Aiken, a General Dynamics pénzügyi igazgatója.

Az Ukrajnában a NASAMS légvédelmi rendszerekben használt AIM-120 AMRAAM rakétákat gyártó amerikai RTX (Raytheon) cég közölte, hogy Oroszország 2022. februári inváziója óta már 3 milliárd dollár értékben kapott új megrendeléseket.

A Northrop Grumman fegyverértékesítése a harmadik negyedévben 6%-kal nőtt a HIMARS és M270 MLRS-ben használt GMLRS család rakétái iránti nagy kereslet miatt.

Globális trendek

A védelmi vállalatok profitjának növekedése globális trend.

A svéd Saab cég megemelte termékeinek éves értékesítési előrejelzését, a német Rheinmetall konszern pedig arról számolt be, hogy a harmadik negyedévben nőtt a profit a fegyverek és lőszerek iránti nagy kereslet miatt.

Ugyanakkor több védelmi vállalat vezetője arra is figyelmeztetett, hogy a szakképzett munkaerő hiánya, valamint az alkatrészek és anyagok ellátási láncaival kapcsolatos problémák továbbra is korlátozzák az egyre növekvő új fegyverek gyártására vonatkozó megrendeléseiket.

Amint arról korábban beszámoltunk, a KNDS nemzetközi védelmi vállalat belga részlege több ezer 105 mm-es harckocsi lövedéket szállított Ukrajnának Leopard 1 harckocsikhoz. Ezeket 2023 júniusában rendelte el a belga kormány 32,4 millió euró értékben.

Címkép: illusztráció – a GMLRS rakéta gyártása Fotó: Northrop Gruman

Forrás:

https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/ukraine-war-orders-starting-boost-revenues-big-us-defense-contractors-2023-10-27/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük