Címkép: illusztráció. Olekszij Reznikov ukrán honvédelmi miniszter az Oplot harckocsi megtekintése közben Forrás: Ukrajna Védelmi Minisztériuma

Olekszij Reznikovot elbocsátották a honvédelmi miniszteri posztról

A védelmi miniszter elbocsájtása látszólag politikai ügy, ugyanakkor az ukrán védelmi ipar további sorsától elválaszthatatlan ügy.

A Verhovna Rada (Legfelsőbb Tanács) jóváhagyta Olekszij Reznikov felmentését Ukrajna védelmi miniszteri posztjáról. Az esemény szeptember 5-én örtént.

Yaroslav Zhelezniak parlamenti képviselő ezt a Telegramon jelentette be. A honvédelmi miniszter lemondása mellett 327 képviselő szavazott.

Menesztése előtt a honvédelmi miniszter személyesen érkezett az Országgyűlésbe, hogy beszámoljon 552 napos hivatali idejéről.

Reznikov a képviselőknek a külföldi partnerek védelmi segítségéről beszélt, és beszámolt a katonaság ellátásáról szükséges eszközökről.

Az ukrán honvédség számára a Honvédelmi Minisztérium 18 hónapon belül beszerezte, megrendelésre elkészítette és nemzetközi technikai segítségnyújtásként megkapta a következő tételeket:

 • Több mint 7 millió tüzérségi lövedék, akna és lövedék tankokhoz és MLRS-ekhez.
 • Több mint 4,5 ezer tüzérségi rendszer és aknavető.
 • Akár 3,5 ezer rendszer védi az égboltunkat  – a MANPADS-től és a Patriotokig.
 • Több mint 6,5 ezer harckocsi, páncélozott jármű és felszerelés.
 • Több mint 2 ezer teherautó.
 • Számtalan mennyiségű kézi lőfegyver, radar, mérnöki felszerelés, különböző típusú rakéták, helikopterek, mentőjárművek és rengeteg egyéb felszerelés.
 • Több mint 70 ezer ukrán harcos végzett külföldön a kiképzésen.
 • Kevesebb, mint 2 éve nem adták nekünk a Stingereket, és manapság pilótáink, mérnökeink és technikusaink a modern nyugati repülőgépeket sajátítják el.
 • Legfeljebb 300 új fegyver- és felszerelésmintát helyeztek szolgálatba, ezek oroszlánrészét képezik a  nyugati fegyverek.
 • Több mint 30 ukrán drón modellt helyeztek üzembe. A termelés több mint 100-szorosára nőtt, és folyamatosan növekszik.
 • Az ukrán 155 mm-es önjáró lövegeket, tüzérségi lövedékeket, aknákat és tanklövedékeket sorozatban gyártják. Ennek nagy része először történik.
 • Erőteljes szerződéses bázis épült ki a NATO és az EU országaival, nevezetesen a védelmi együttműködésben, információcserében és a védelmi iparban.

A mai napig Ukrajna fizikailag vagy kötelezettség vállalások formájában 100 milliárd dollárra becsült katonai támogatást kapott.

Oleksii Reznikov szeptember 4-én, hétfőn nyújtotta be lemondását védelmi miniszteri posztjáról. Lemondási levelében áttekintést adott a poszton eltöltött 22 hónapról.

Megjegyezte, hogy Ukrajna egyik legfontosabb prioritása, hogy hosszú távú partnerséget építsen ki kulcsfontosságú szövetségeseivel a valódi biztonsági garanciák és a védekezési képesség biztosítása érdekében.

A következő honvédelmi miniszter

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előző nap megerősítette szándékát, hogy elbocsátja Reznikovot a védelmi miniszteri posztról, és megnevezte utódját: Rusztem Umerov, az Ukrajna Állami Vagyonkezelő Alap vezetőjének jelöltségét javasolta.

Forrás:

https://mil.in.ua/en/news/reznikov-dismissed-from-the-post-of-minister-of-defense/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük