A New York Times (NYT) tudósítása az ukrán fegyveripar növekedéséről

A „Bohdana” önjáró fegyverek gyártása havi 8 daratt. A NYT kiadvány különösen arra emlékeztetett, hogy Oroszország teljes körű inváziója idején Ukrajnának mindössze egy ilyen 155 mm önjáró tarackja volt.

” Jelenleg az ukrán fegyveripar minden hónapban nyolc önjáró „Bohdana” tüzérségi rendszert épít ” – írja a kiadvány.

A tisztviselők nem hozták nyilvánosságra, hogy ezekből az önjáró fegyverekből összesen hányat gyártottak, de a termelés növekedése a hazai fegyvergyártás potenciális fellendülését jelzi az országban.

Korábban Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij a katonai vállalkozások találkozóján tavaly decemberben bejelentette, hogy a „Bohdana” önjáró fegyverek gyártását 6 darabra növeli.

Az ukrán önjáró tarackokat párhuzamosan több módosításban gyártják a tétel mennyiségének növelése érdekében. Emellett a gyártó az önjáró fegyverek további változatait is fejleszti.

Ukrajna volt védelmi minisztere, Olekszij Reznyikov először 2023 januárjában jelentette be nyilvánosan az ukrán önjáró tüzérségi egységek sorozatgyártásának megkezdését.

Elmondta, hogy Ukrajna finanszírozta a hazai 155 mm-es „Bohdana” tüzérségi rendszer sorozatgyártását. A miniszter szerint a munka 2022 tavaszán kezdődött. Egyes kritikus alkatrészeket külföldön, saját telephelyükön gyártanak.

2023 decemberében vált ismertté, hogy az ukrán fegyveres erők számára már mintegy 30 darab 2S22 „Bohdana” önjáró tarack került összeállításra .

Azt is közölték, hogy ennek a 155 mm-es tüzérségi rendszernek a vontatott változatának fejlesztése folyik Ukrajnában.

Címkép: 2S22 „Bohdana” önjáró tarackok az ukrán hadseregben 2023-ban Fotó: A fegyveres erők egyesült erőinek parancsnoksága

Forrás:

https://www.nytimes.com/2024/04/02/us/politics/ukraines-war-weapons-industry-russia.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük